Ambercon frontløber i produktion af betonelementer m. besparende digitalisering

0

Digitalisering er med til at vende minus til plus hos betonelement-virksomheden Ambercon i Støvring: De røde tal er blevet grønne, omsætningen er steget markant, og medarbejderstaben
er vokset med 25 procent.
Ambercon er lykkedes med en succesfuld turn-around på bare to år. Digitalisering har været et af midlerne i styring og produktion af de tusindvis af tons betonelementer, der forlader fabrikken i skræddersyede mål året rundt.

Ambercon har i det seneste regnskabsår vendt et minus på 7,7 millioner kroner til et plus på 26,3 millioner kroner.
Det har skabt luft til at investere fem millioner kroner i digitalisering, og dermed skabe fundamentet for yderligere vækst.
– Vi har inden for de seneste tre år fået udviklet vores eget 3D software-program til at genere produktionstegninger. Det betyder, at vi laver færre fejl, tegner hurtigere og kan udvikle elementer, der er mere komplekse. Det har givet et bedre flow og en mere effektiv produktion. Vores effektivitet er steget 15 procent, mens et unødigt spild i vores tømrerafdeling er faldet tilsvarende, siger Torben Enggaard, administrerende direktør i Ambercon.

Digitalisering fremmer
produktiviteten i alle led
Digitaliseringen har også betydet, at de 35 mand på virksomhedens tegnestue er direkte kædet sammen med kollegerne i produktionen.
– Kvalitetssikringen hænger sammen med tegnestuen, så digitaliseringen og en omlægning til leanproduktion gør, at vi har et bedre overblik over, hvad der skal produceres. Det betyder, at vores tømrerafdeling meget nemmere kan vurdere, hvad der skal købes ind. Dermed er et unødigt spild faldet med 20 procent. Vi er i stand til at producere mere rationelt og har nu en profitabel forretning, siger Torben Enggaard.
Det blev i Produktivitetskommissionen påpeget, at produktiviteten i byggebranchen ikke er høj, men tendensen nu er, at byggevirksomhederne har stort fokus på deres produktivitet, og ofte går vejen til øget produktivitet via digitalisering.

Amberson er frontløber
– Hovedparten af betonproducenterne har brugt de senere år til at øge produktiviteten. Det handler om at få produceret hurtigere og med færre ressourcer. I den forbindelse kan lean-principper og ikke mindst digitalisering gøre en kæmpe forskel. Nogle af vores mest innovative medlemsvirksomheder som Ambercon er frontløbere og har allerede udnyttet de digitale muligheder. Potentialet for at booste produktiviteten med industrialisering 4.0 er oplagt, siger Thomas Uhd, branchedirektør i Dansk Beton i Dansk Byggeri.

Facts om Ambercon A/S:

Grundlagt: 1965

Beliggenhed: Støvring

Antal ansatte: 250 (190 timelønnede og 60 funktionærer)

Producerer primært betonelementer til alle typer byggerier.

Historie
Ambercon er familieejet med administrerende direktør Torben Enggaard som tredje generation i ledelsen.
Virksomheden har skiftet ud både på poster i ledelse og bestyrelse, og har siden slutningen af 2015 været igennem en succesfuld turn-around.

Omsætning
206 millioner kroner (2016)
330 millioner kroner (2017)

Produktivitet
Omlægning til leanproduktion har effektiviseret produktionen med 15 procent, mens digitaliseringen med produktionstegninger i 3D har kædet tegnestue og produktion tæt sammen, så unødigt spild er reduceret med 20 procent.
Har investereret fem millioner kroner i udvikling af eget 3D software de seneste tre år.

FOTO: Væggene i administrations- og udviklingsafdelingen prydes blandt andet af Ambercons nøgleværdier.

Del.

Der er lukket for kommentarer.