Gallapremiere på dramafilmen “Træfningen ved Hollandshus”

0

På lørdag den 9. september fra midt på aftenen og tre timer frem til midnat sker der noget ganske specielt ved Madum Sø, – gallapremiere på noget så usædvanligt som en lokal krigsfilm..!

Når mørket falder på lørdag 9. september er der muligheden for at få en helt unik oplevelse, når der er gallapremiere på dramadokumentaren ”Træfningen ved Hollandshus”. Det foregår udendørs på selve nedkastningsstedet ved Madum Sø, hvor en af de allermest dramatiske hændelser under 2. verdenskrig tog sin begyndelse natten mellem 17. og 18. august 1943, da 12 modstandsfolk stod parat på pladsen til at modtage våben og sprængstof fra et engelsk Halifax fly.

Det endte i direkte ildkamp mellem modstandsgruppen fra Aalborg og den tyske besættelsesmagt. Niels Erik Vangsted blev skudt og Poul Kjær Sørensen taget til fange. Begravelsen af Niels Erik Vangsted få dage senere resulterede i strejker og oprør i Aalborg, hvor mange mistede livet. En direkte årsag til, at den danske regering 29. august 1943 afbrød samarbejdspolitikken med besættelsesmagten.

Den sidste overlevende fra modstandsgruppen, tidl. politiassistent Karl Peter Madsen (90 år), er filmens gennemgående fortæller. I filmen medvirker også tidl. politiassistent Erik Lottrup (99 år), der oplevede de dramatiske dage i Aalborg i august 1943 og tidl. overlæge Aage Astrup (104 år), der foretog en ”obduktion” af Niels Erik Vangsteds lig.
Hele hændelsesforløbet er dramatiseret med hjælp fra lokale statister og tyske reenactors. Dokumentarfilmen er så vidt muligt optaget på de autentiske lokaliteter. Vi følger begivenhederne minut for minut – turen fra Aalborg til nedkastningspladsen ved Madum Sø, signalgivningen til den engelske flyvemaskine, selve nedkastningen, indsamlingen af containere, der var fyldt med våben og sprængstof, turen på generatorlastbilen tilbage til Skørping, mødet med de tyske soldater, turen gennem stationsbyen med tyskerne lige hælene, træfningen ved Hollandshus og flugten ind i skoven.
Filmen er tilrettelagt og instrueret af Henrik Bugge Mortensen, musikken er specialkomponeret af Claus Tanderup, Morten Rasmussen har fotograferet og Jógvan Olsen har redigeret. ”Træfningen ved Hollandshus” er produceret af Bugge & Olsen Kommunikation ApS.
Filmen og selve arrangementet ved Madum Sø har modtaget økonomisk støtte fra: Region Nordjyllands Kulturpulje, Det Obelske Familiefond, Kulturrådet i Rebild Kommune, Kulturelt Samråd i Mariagerfjord Kommune, Sparekassen Himmerlands Gavefond og Jutlander Bank.
Efter dramadokumentarer ”Træfningen ved Hollandshus” vises filmen ”Kongens Valg” om Nazi-Tysklands dramatiske invasion af Norge i 1940. Store film på stort biograflærred med stor lyd.
Første film starter kl. 21. Forinden er der åbning af Rebild Kulturuger med underholdning og taler. Se mere om programmet for aftenen på www.roldskov.info og www.kinorevuen.dk

Praktiske oplysninger:

Lokalitet:
På selve nedkastningsstedet – marken syd for Madum Sø, Madum Søvej, 9510 Arden. Parkering samme sted.

Billetter:
Købes på www.kinorevuen.dk eller ved indgangen. Find flere informationer på www.roldskov.info – Prisen er ”en halv hund”, – trekvart hund hvis der ønskes en rationeringspakke med kaffe og kage.

Husk selv at medbringe stole, varmt tøj, tæppe m.m. Varme drikke samt slik, popcorn og kage kan købes på stedet.

Arrangører:
Kinorevuen, Skørping, Kulturhusforeningen, Arden, Rold Skov Natur- og Kulturcenter og Bugge & Olsen Kommunikation.

Del.

Der er lukket for kommentarer.