Lokale virksomheder mangler arbejdskraft

0

Kristian Hegaard, folketingsmedlem for Det Radikale Venstre, var forleden på virksomhedsbesøg for at ”tage temperaturen” på det lokale erhvervsliv og arbejdsmarked i Rebild-området. Konklusionen er klar: Virksomhederne har voksende udfordringer i takt med fx automatisering, ansattes pensionering og manglende ledige ufaglærte at ansætte som erstatning for disse, samt mangelfuldt udbud af fleksible og relevante efter- og videreuddannelsestilbud til ansatte.

Der er med andre ord masser af udfordringer at tage fat på både lokalt, regionalt og landsdækkende med Danmarks aktuelle rekordlave ledighed på kun 116.000 arbejdssøgende uden job.

Udfordrende globelisering
En af årsagerne til de voksende udfordringer er den stadig voksende globelisering af afsætningsmarkederne, hvor konkurrencen er skrap og voksende.
Automatisering og effektivisering med bl.a. øget anvendelse af robot-teknologi er en af vejene frem for Danmark og det lokale arbejdsmarked.

Stadig større krav
– Vi oplever, at virksomhederne stiller store krav til nye medarbejdere, de vil ansætte, – krav som ikke alle elever fra Produktionsskolen kan honorere, lød det fra forstander Peter Pilgaard under besøget på Rebild Produktionsskole.
Desuden bevirker strukturelle forhold, som fx at unge ofte får flere penge ved at gå på bistand end ved at få løn fra produktionsskolen, at sammenhængen mellem motivation og merudbyttet ved at uddanne/efteruddanne sig kan spænde ben for arbejdsstyrkens nødvendige opgradering til de skærpede krav.

Indbygget ”gulerod”
En væsentlig del af løsningen på kommende ”flaskehalse” på arbejdsmarkedet, med manglende mulighed for at skaffe kvalificeret arbejdskraft i Rebild-området, synes at være en ”gulerod” med tilbud om relevant uddannelse/efteruddannelse til alle gennem hele livet: – Det skal foregå i en vekselvirkning med deres job og i langt mere fleksible rammer end dem, vi kender i dag; efteruddannelse bliver vigtigere end nogensinde før,
fastslår Torsten Topbjerg, formand for Det Radikale Venstre i Rebild Kommune, efter rundturen til de lokale virksomheder i selskab med folketingsmedlem Kristian Hegaard.

FOTO: På Seritronic i Støvring, en såkaldt SMV-virksomhed med under 50 ansatte, forklarede direktør/ejer Birgitte Helenius om produktionsgangen og udfordringerne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

(…vi beklager, at Seritronic havde mistet sit andet bogstav “e” i papirudgaven af Vores Avis..!)

Del.

Der er lukket for kommentarer.