Skørping og Støvring apoteker til kamp mod type 2-diabetes hos mænd i marts

0

I de første tre uger af marts har apotekerne i Skørping og Støvring ekstra fokus på mænd med type 2-diabetes
– fordi det er en rigtig ”dræber” med noget større overdødelighed end hos kvinder med type 2-diabetes.

I Danmark lever mænd i gennemsnit 4-5 år kortere end kvinder. Det er der flere forklaringer på, f. eks:
• mænd opdager sygdomme senere end kvinder
• sundhedsvæsenet er ikke opmærksomt på mændenes særlige behov
• kvinder har nemmere end mænd ved at acceptere, at de er syge og skal behandles
• mænd har en større risiko for at glemme at tage deres medicin end kvinder

Ofte er de personer, mændene møder i sundhedsvæsnet, – også på apoteket – , ikke opmærksomme på, at mænd har særlige behov ved dialog om sundhed og sygdom.
Landets apoteker har frem til 1. juli særligt fokus på kommunikation med mænd.
En almindelig kronisk sygdom
Type 2-diabetes er en hyppigt forekommende kronisk sygdom. Cirka 290.000 danskere har fået diagnosen. Undersøgelser har vist, at overdødeligheden blandt mænd med diabetes er større end blandt kvinder med diabetes – og at mænd har en større risiko for at glemme at tage deres medicin.
På Skørping og Støvring apotek kan man som nydiagnosticeret type-2 diabetiker få en gratis samtale med en farmaceut om fx gode medicinvaner, viden om hvordan medicinen virker samt bivirkninger, eller andre emner, som er relevante for den enkelte type-2 diabetiker.
En medicinsamtale er i øvrigt et tilbud til alle, der har fået konstateret en kronisk sygdom inden for de seneste seks måneder.

Sådan er symptomerne:
Når koncentrationen af glukose i blodet kommer over et vist niveau, vil nyrerne begynde at udskille glukose med urinen. Det gør, at udskillelsen af vand også øges. Derfor ses øget vandladning – og øget tørst.
Det høje indhold af glukose i urinen giver et godt miljø for vækst af bakterier. Det øger risikoen for at få urinvejsinfektion. Andre symptomer kan være føleforstyrrelser, synsforstyrrelser, vanskelig heling af sår, kvalme, forringelse af den almene helbredstilstand og nedsat modstandskraft over for infektioner.

Fødder, øjne og tænder…
Fødder, øjne og tænder er ekstra udsatte på grund af den påvirkning, diabetes har på kroppens blodomløb. Derfor er det vigtigt for diabetikere at gå til jævnlige kontroller hos læge, tandlæge, øjenlæge og statsautoriseret fodterapeut, så eventuelle problemer som nedsat syn, paradentose eller fodsår kan opdages i tide.

Del.

Der er lukket for kommentarer.