Undervisningen gik i fisk, – spændende fisk..!!

Annonce

”Addrh” og ”Ejjj..!” var blot nogle af udbruddene hos eleverne i 2.b på Sortebakkeskolen i Nørager, da naturvejleder Gert Rubæk – blandt andet kendt fra Boldrup Museum – forleden kom forbi med en køletaske, som viste sig at indeholde syv flotte regnbueørreder.

Regnbueørrederne skulle bruges i klassens arbejde med temaet ”Den fantastiske fisk”: – Hvornår skal vi til at skære i dem..?, lød et af spørgsmålene, efterhånden som begejstringen og lydniveauet nåede nye højder i klassen.

Først det udvendige

Gert Rubæk fangede med et snuptag en regnbueørred i køletasken. De syv farvestrålende fisk var på vej til Sortebakkenskolen hentet i et dambrug.

Først gjaldt det betegnelserne for de forskellige dele UDVENDIGT på fiskene: Eleverne kendte finner, øjne, hale osv., og lærte, at et ”gat” hedder noget helt andet hos vi mennesker…

Og Gert Rubæk, som er en glimrende pædagog og en stor fortæller, fik stor lydhørhed, da han forklarede, hvorfor en fisk ikke ”vælter” i vandet, hvordan fisken trækker vejret med gæller i stedet for lunger osv.

…og så det indvendige!

Nu kom turen så til de indvendige dele, og Gert Rubæk viste, hvordan en fisk skal skæres op, så den ikke bliver ødelagt. Han fandt regnbueørredens hjerte, men trods hjertemassage var og blev fisken stendød…

Masser af gaveidéer

Inden det blev børnenes tur til at dissekere fisk, viste Gert Rubæk, hvordan saådan en fisk rummer masser af gaveidéer til mor: Gællerne blev til fingerringe, æggestokkene til øreringe og øjnenes linser til de smukkeste perler: Vi stopper her, for ikke at afsløre for meget af, hvad der eventuelt ligger under juletræerne hos børnefamilierne i Nørager og omegn i år 😉

Dygtige fiskerensere

Så var det blevet elevernes tur, og de var både dygtige og ivrige, da de fordelt i grupper dissekerede hver sin fisk.

Nu kunne de ved selvsyn konstatere, at fiskene – præcis som mennesker og andre levende væsner – ligner hinanden indvendigt.

– Efter den grundige rensning blev regnbueørrederne skyllet og lagt i fryseren, da vi desværre ikke kunne nå at få dem røget for at smage på dem, men det sker på et senere tidspunkt, lover 2.b’s lærer Tove Brødsgaard.