Friske fisk i røg & damp smagte helt forrygende!

Annonce

For nogle uger siden var 2.b på Sortebakkeskolen i Nørager som tidligere omtalt i gang med at dissekere ørreder, som derefter blev frosset ned til ”genbrug”. Genbruget var i sidste uge, da naturvejleder og ildsjæl på Boldrup Museum Gert Rubæk kom og førte de interesserede elever gennem processen fra renset fisk, over rygningens processer til de lå på rugbrød og fyldte dejligt i alle børnenes maver.

Begejstringen var stor: ”Må jeg skære finnerne af”, “Jeg kan ikke li’ fisk”, “Det lugter”…

En sort firkantet bakke kom på bordet. En spand med – ja hvad…? – blev eleverne spurgt om.

En elev mente, det var rasp. Nej, det er røgsmuld, men hvad er det? Det er da savsmuld, det samme som der bliver brugt, når en mink bliver pelset, og skal renses for fedt i tumbler.

”Men træ det kan da brænde”, sagde en elev, og fisken skal jo ryges, ikke brændes, – senere skulle det vise sig, at det hele virkede!

Salt og røg

Så gik processen i gang med at salte fiskene, lægge dem på rist oven på savsmuld, (de skal ligge ”skavfest”, dvs. med halen skiftevis hver sin vej, dog sådan at fedtet fra de sunde fede ørreder ikke dryppede direkte ned i savsmulden. Den sorte bakke blev sat oven på brænderen, låg på og vupti: 22 minutter senere var ørrederne færdige.

Friske æg fra Boldrup

Mens rygningen stod på, blev der lavet æggestand. Otte friske æg fra hønsene i Boldrup Museum.

”Hov, pipper det i ægget, nej det kan det ikke, de er jo kolde, vi mangler en høne til at ruge på dem”…. Eleverne blev vist, hvordan de skulle slå æggene ud, uden at få alle skallerne ned i skålen. Æggene blev knækket, slået ud og pisket sammen. På panden med dem, og de var klar samtidig med fiskene.

– Fisk er det letteste at gøre klar til at spise, se bare her, man tager forsigtigt ved rygfinnen og trækker op, derefter tager man ved skindet og trækker mod halen, så er hele overfrakken taget af, lød det pædagogisk fra Gert Rubæk, som fortsatte: – Kan I se den linje her på fisken? Det er her musklerne deler, og man kan let skille fisken ad.

Det er der ingen ben i!

Stykke for stykke blev lagt til side, og som i TV reklamen “DET ER DER INGEN BEN I” blev fisk lagt på rugbrød, æggestand, lidt salt og purløg, så er maden klar.

Linus smagte først

Hvem vil smage først – det vil Linus.

Gert med et glimt i øjet: – Jeg gi’r altid en elev først, for hvis han dør af det, så vil jeg ikke selv spise fisken. 🙂

Det var der heldigvis ikke nogen som gjorde, alle eleverne fik rugbrød med fisk og æggestand. De fleste syntes, det smagte så godt, at de gerne ville have mere.

En god afslutning på fiske-emnet og håbet er nu, at eleverne vil smage og spise meget mere og forskellige fisk hjemme også.