Den Jyske Harpetrio i Rebild Musikforening på Kulturstationen søndag

0

Der er skøn og velklingende musik i vente for tilhørerne, når Den Jyske Harpetrio på søndag giver koncert på KulturStationen i Skørping. 

Trioen kunne måske bare have heddet ”Den Jyske Trio”, men da det er noget særligt, at et af instrumenterne i en kammermusik-besætning er ganske usædvanlig, nemlig en harpe, benævnes ensemblet, som det gør. 

Startede i Frankrig

Det var den franske impressionistiske komponist Claude Debussy, der første gang skrev et værk for denne besætning, nemlig La Deuxieme Sonate, og dette værk har Den Jyske Harpetrio netop taget udgangspunkt i. 

Efter Debussy har flere andre komponister skrevet værker for trio med harpe, da klangfarverne i en sådan trio er mange: Fløjten er det lyse blæseinstrument, bratschen er den bløde stryger og harpen det flotte, klangfulde strengeinstrument.

International trio

Den Jyske Harpetrio blev dannet i 2003 og består idag af Marianne Leth, fløjte, Olga Goija, bratsch, og Joost Schelling, harpe.

Marianne Leth og Joost Schelling har uddannet sig på henholdsvis Vestjysk og Det jyske Musikkonservatorium. Olga Goija er fra Letland og har uddannet sig i USA. 

Alle tre musikere arbejder som lærere, orkester- og kammermusikere og solister. De spiller til daglig i henholdsvis Århus Symfoniorkester og Randers Kammerorkester.

Impressionistisk og nyt

Den Jydske Harpetrios repertoire består mest af impressionistisk fransk musik og af nyere musik.

– Det er da også sådanne værker, vi skal høre ved koncerten på KulturStationen den 28. april, fortæller Jette Tikjøb Olsen fra Rebild Musikforening.

– Impressionisterne Claude Debussy og Maurice Ravel – der sammen har tegnet fransk musik i det 20. århundrede – er også på programmet sammen med Camille Saint-Saëns, der ofte forenede den romantiske stil med sin egen særprægede impressionistiske, fortæller Jette Tikjøb Olsen og slutter: – Af nyere musik skal vi høre den estiske komponist Arvo Pärt, som har skabt sin helt egen minimalistiske stil, kaldet tintinnabuli; af hans mange smukke kompositioner er det værket Fratres, som Pärt skrev i 1977 for en ikke-navngiven besætning. 

– Det er et variationsværk, som  kombinerer hektisk aktivitet og sublim stilhed – som Pärt selv udtrykker det:  “En kamp mellem øjeblikket og evigheden”

– Der venter publikum en dejlig koncert!

Share.

Der er lukket for kommentarer.