Diætistens bedste råd i forhold til vægttab

0

af: Rúna Gisladottir, Autoriseret klinisk diætist, – proaktiv diætist er en landsdækkende kæde af privatpraktiserende diætister. Læs mere her: www.proaktivdiaetist.dk

1) Først og fremmest skal du erstatte dine vaner med nogle kalorielette alternativer.
Det kan være et stykke knækbrød med pålægschokolade eller et lille stykke chokolade i stedet for at spise en hel chokoladebar.

2) Udvælg den mad, du bedst kan lide.
Du behøver ikke at smage på alt ved frokostbuffeten eller til julefrokosten/påskefrokosten.

3) Mærk efter i din mave. Er du tilpas mæt, og er du tilfreds? Tilfreds forstås som: Har du lyst til noget usundt, eller har du fået dækket dine behov?

4) Husk, at det tager meget lang tid at ændre dine vaner. Bliv derfor ikke ked af det eller føl det som et nederlag, hvis du er kommet til at spise noget, du egentlig ikke ville have haft spist. Det kan du sagtes rette op på igen ved at spise sundt resten af dagen.
Det værste, du kan gøre, er at tænke, at nu er det hele spildt for denne dag, og så fortsætte med at spise usundt og starte på en frisk i morgen. Næste måltid er altid en mulighed for at starte på en frisk.

5) Du må gerne spise usunde sager, men husk at nyde dem mere, når du spiser dem.

6) Du kan ikke drikke dig mæt. Drop ”Quick-fixes” så som juicekure eller detox-kure, hvor du tømmer maven for mad. Du har brug for energi, ellers risikerer du at falde i med de tomme kalorier, fordi man netop mangler energi.

7) Ved mellemmåltider skal man huske, at de afhænger af behov. Man kan vælge mellemmåltider, der er store eller små, og dermed kalorierige eller kaloriefattige. Hvis man for eksempel kun spiser et enkelt mellemmåltid dagligt, kan dette indeholde flere kalorier, end hvis man spiser mange mindre mellemmåltider, men det er en selvstændig vurdering, hvad man trives bedst med.

8) Spis langsomt: jo længere tid du er om at spise en portion mad, jo hurtigere bliver du mæt. Hvis du sluger maden, når du at få alt for meget indenbords, inden din mave opdager, at du faktisk er mæt.

9) Gå ikke sulten til bords når du skal til et arrangement: Spis og drik fornuftigt i løbet af dagen – lad være med at springe måltider over og spis et fiber- og proteinholdigt måltid et par timer inden du skal til dit arrangement.

Ugens opskrift: Vintersuppe med jordskok og bacon

Til 4 personer
Ingredienser
500 g jordskok
300 g kartofler
250 g kalkunbacon eller røget mørbrad
250 g porre
1 æble
1 løg
1 fed hvidløg
5 dl vand
25 g græskarkerner
4 skiver groft rugbrød
2 tsk olivenolie
1 flaske cremefine, 7%
1 terning hønsebouillon, Knorr
½ tsk salt
¼ tsk peber
2 spsk citronsaft

Fremgangsmåde:
Skræl jordskokker og kartofler, skær dem i mindre stykker. Sæt det over at koge.
Skær porrer i skiver og skyl dem godt for sand. Gem et lille stykke og skær det i helt tynde skiver, skal bruges til at toppe suppen med til sidst.
Tilsæt resten af porrerne til grøntsagerne i de sidste 5 minutter før de er færdigkogte.
Hæld vandet fra grøntsagerne, (skal gemmes).
Steg kalkunbaconen. Rist græskarkerner af på en pande.
Svits det hakkede løg og hvidløg af i olien. Skær æblet i tern og vend i lidt citronsaft
Jordskokker, kartofler, porrer og løgene blendes nu med cremefine og bouillonen.
Tilsæt lidt af det kogte vand indtil man har en passende suppe konsistens. Smages til med salt, peber og citron.

Suppen fordeles i tallerkner og toppes med æblet og de sidste fintskårne porrer samt den ristede bacon.
Rugbrødet ristes og spises som tilbehør.

Share.

Der er lukket for kommentarer.