Endnu en dejlig tur med Rebild Turistforening: Lokalhistorien fik vinger – MØLLEVINGER..!

0

Der sker ind imellem noget ganske særligt i forbindelse med Rebild Turistforenings arrangementer: – Ved den historiske byvandring i Bælum forleden kommer vi gående i en lang slange hen ad fortovet, fortæller Jens-Peder Vium fra turistforeningens bestyrelse og fortsætter: –  To damer, der er lidt op i årene kigger på hinanden og smiler, ”ja, men er det ikke…?”

– Og jo, de to damer havde gået i skole sammen, så det blev et hjerteligt gensyn!

Ganske mange fra Bælum og omegn var mødt op. En hel del, der var født i Bælum og omegn, eller på anden måde havde tilknytning til stedet, var mødt op. Dertil en pæn andel borgere fra det øvrige Himmerland, som bare var interesseret i en god fortælling, var mødt op. 51 deltagere i alt. Dermed var der fuldt hus på P-pladsen ved Bælum Kirke, da dagens guide Frank Jeppesen gik i gang.

Turen førte op ad Nørregade, op til stedet, hvor den gamle krogård lå.

– I juli 1894 var her en gevaldig ildebrand, fortalte Frank. – Ilden opstod, da en ung pige tændte for sit krøllejern og smed tændstikken ud ad vinduet, hvor det viste sig, at der lå brandbart materiale. 

– Ilden bredte sig til de omliggende huse, og hele Nørregade nedbrændte. 16 familier blev hjemløse ved branden, og de måtte genhuses andre steder i byen.

Grundlovs-skulptur

Det var søndag eftermiddag, byvandringen foregik. Vejret var overskyet og der var stille på ”Torvet” – det gamle tingsted – da vi gjorde holdt dér. Som supplement til Franks fortælling om valghandlingen ved Folketingsvalgene på torvet i gamle dage kunne borgmester Leon Sebbelin fortælle lidt om den skulptur, der står foran den nyere, men alligevel nedlagte Bælum Kro.

Skulpturen er et minde om Grundlovens 150-års jubilæum i 1999. Leon boede dengang i Bælum, og hans fru Ingeborg var sognepræst. Leon Sebbelin fortalte, hvordan han havde jagtet rundt i byen for at skaffe finansiering/sponsorer til skulpturen.

En tur i ”fangehullet”

Turen gik videre hen gennem byen, og der blev gjort holdt foran Østhimmerlands Ungdomsskole. Flere af deltagerne havde gået på skolen. Her fik vi ridset stedets historie op: Oprindeligt opført som Herredskontor, men efter bedragerisagen i 1883 omdannet til folkehøjskole, senere landbrugsskole og siden 1954 ungdomsskole. 

Rundt om hjørnet og hen til Bælum Nørregaard. Husets nuværende ejer, Henrik Hjalager, var med som deltager og han havde åbnet til ”fangehullet” under huset. På tur var hele den store flok deltagere en tur nede i kælderen, hvoraf en del var forsynet med borde og bænke, mens andet var under restaurering. 

Turen sluttede ved Bælum Mølle på toppen af Møllebakken, hvor vi blev modtaget af Møllelaugets formand Henrik Christensen og hans team. Henrik gav et resumé af møllens historie og fortalte om den igangværende udskiftning af beklædningen, som medførte, at møllen lige nu fremstår som blå.

I dagens anledning havde maskinmester Kaj startet den gamle 1-cylindrede glødehovedmotor, som trak kværnen, når vinden ikke blæste. Henrik fortalte, at motoren trænger til en gennemgribende renovering, og at Kaj er den eneste, der kan starte den. Henrik begrundede også om, hvorfor motorhuset ser ud som det gør med takkede gavle. Sagen er, at arkitektens lige, som hans forrige opgave, havde tegnet et gravkapel, og han havde udvist righoldig genbrug til den næste.

Efterhånden som man havde set møllen, indfandt man sig i læsse-/losse huset, hvor Rebildhus’ lækre hjemmebagte krydderkage og varm kaffe/the ventede. 

Fortælleevner går i arv

Anni Hjortlund fra Øster Hurup var en af deltagerne, og Deres udsendte spurgte hende, hvad det var, som fik hende til at komme til arrangementet: – For det første kendte jeg Frank Jeppesens far, Jørgen, som en fremragende og grundig fortæller. Jeg håbede, at nogle af disse gode egenskaber havde smittet af på Frank. – For det andet har jeg arbejdet i Skørping Kommune, og derfra kendte jeg navnene på mange ting og steder i Bælum, men jeg havde aldrig set dem, fortsætter Anni Hjortlund. 

På spørgsmålet om, hvordan det så gik med at indfri de høje forventninger, svarede Anni: – Mine forventninger blev mere end indfriet! Frank havde sat sig grundigt ind i tingene, og besøget i ”fangehuller” under Bælum Nørregaard var toppen på kransekagen. Så det var et rigtig godt arrangement, slutter Anni Hjortlund.

 

FOTO: Deltagerne nyder en omgang hyggelig kaffe med kage efter rundturen.

Share.

Der er lukket for kommentarer.