En ændring i færdselsloven betyder, at arbejdsgivere nu hænger på bøden, hvis ansatte kører for stærkt i firmaets bil. Derfor bør arbejdsgivere tage en snak med medarbejderne om fartkultur i virksomheden og forberede medarbejderne på, at eventuelle bøder kan trækkes i lønnen.
Den 1. februar blev reglerne lavet om, så det nu er ejeren af bilen, der skal betale en eventuel fartbøde – og ikke føreren af bilen. Det får i praksis den konsekvens, at det som udgangspunkt er arbejdsgiveren, der skal betale fartbøden, hvis en medarbejder kører for stærkt i firmabilen. Men arbejdsgiveren kan godt sende regningen videre til den rette medarbejder, hvis det på forhånd er skrevet ind i kontrakten med medarbejderen, fortæller advokat Thomas Frisgaard fra ADVODAN i Aalborg.
”Lovændringen betyder, at det nu er arbejdsgiverens opgave at indhente betaling for bøden hos medarbejderen, hvis vedkommende har fået en fartbøde. Vil medarbejderen af en eller anden årsag ikke betale, så hænger arbejdsgiveren på regningen. For at undgå konflikter vil jeg anbefale, at arbejdsgiveren på forkant sætter det på dagsordenen i virksomheden og laver de nødvendige justeringer i kontrakterne”, forklarer Thomas Frisgaard.
Fakta om lovændringen
- Lovændringen trådte i kraft 1. februar 2015
- Ved hastighedsforseelser, hvor føreren af bilen kører op til 30 procent for stærkt, hæfter bilens ejer for forseelsen, selvom han eller hun ikke var føreren af køretøjet på forseelsestidspunktet.
- Ved hastighedsforseelser, hvor føreren af bilen kører mere end 30 procent for stærkt, vil det fortsat kun være føreren af køretøjet, der hæfter for bøden.
- Hvis føreren af bilen inden 30 dage selv erkender at have overtrådt hastighedsreglerne, så pålægges ejeren af bilen ikke ansvaret.