Flot oplevelse m. Rebild Turistforening blandt grankæmper og koldkrigsbunkere

0

Vejret var perfekt med strålende sol og høj vinterhimmel, da Jens Erik Nielsen fra Rebild Turistforening sidste søndag bød velkommen til de 170 fremmødte ved den østlige bred af St. Økssø. Guide på nytårs-traveturen var en veloplagt skovrider Bendt Egede Andersen, som tog gruppen med ud på en 5 km vandretur med et utal af spændende ting undervejs.
170 personer i gåsegang, det giver en meget lang række. Men det var nødvendigt, da deltagerne skulle ”gå planken ud” for at passere den sydvestlige del af St. Økssø mose.

Samlet igen fortalte Bendt Egede Andersen om højmosens opståen for nogle tusind år siden. I nyere tid er der gjort meget for at udnytte mosen, fx grøftedræning, tørvegravning til brændsel og skovplantning.
Nu er drængrøfter stoppet, skoven hugget bort, alt for at få mosens vandstand tilbage. Det tager lang tid at få spagnum-mosserne til igen at vokse, så det igen kan blive en aktiv våd højmose. Derfor er det nødvendigt at holde træer borte – det gøres med gedegræsning. Vandrefolket kunne se et par indhegnede nul-parceller, som virkelig gav syn for, hvor hurtigt skoven indtager en for tør mose.

Koldkrigs-minder på stribe
Turen gik videre dybt ind i Rold skov. Kæmpe douglas-graner med ”børn og børnebørn”. Rester af nedrevne koldkrigs ammunitionsbunkers – ja, ”fodfolket” gik faktisk på dem, blot i knust form. Der var over 100 af den slags bunkere her dybt inde i skoven.
Næste stop blev en smuk skoveng med en lille skovsø – netop rigtig smuk, fordi det er et af statsskovenes kerneopgaver at frembringe smukke oplevelser for det stigende antal skovgæster – og oveni fås et levested for en rig flora og fauna – høj biodiversitet!

Dovne røvere…
Der blev igen samling af de mange deltagere ved ”Røverstuen”. Et stort jordfaldshul, hvor røverne i Rold Skov og omegn efter sigende skulle have holdt til.
Bendt Egede Andersen kunne dog overraskende fortælle, at ”Røverstuen” sandsynligvis slet ikke er et jordfaldshul: Det er fastslået, at der er ca. 60 m ned i undergrunden til kridtet – og for at et jordfaldshul kan opstå, skal kridtet ligge væsentligt højere oppe.
Så det er lidt uvist hvordan hullet er opstået, for Bendt mente, at datidens røvere var for dovne til, at de kunne have gravet hullet….!

Engagerede ildsjælee
Lige vest for jernbanen ligger Lille Økssø mose. Det var næste stop – både for at få samlet deltagerne, så alle kunne komme retur i god behold, og for at høre skovrideren øse af sin store viden om skov og natur. En rigtig flot højmose – næsten urørt, og uden træer. Ja, hvis man ser den lidt fra oven, så kan man se et fint grøftemønster, så vore sene forfædre har også her været ude at grave. Heldigvis lykkedes det ikke ret godt!
Sidste samling inden boller og varm kakao var ved Mosskovegen. Den er fotograferet hvert 10. år siden den var lille, sammen med den stedlige skovfoged – så kan man både se udviklingen hos egetræet og skovfogeden!

Boller op, boller ned…
Samtidig med at alle deltagerne dukkede op ved den åbne plads ved badstuen, ankom den varme kakao og friske boller fra Rebildhus. – Det var den helt rigtige måde at slutte sådan en tur, lød det fra flere af deltagerne. Og der var kakao nok til, at de som ønskede det, kunne få to gange.
På Turistforeningens vegne takkede Jens Erik Nielsen deltagerne for det flotte fremmøde og overrakte en lille vingave til skovrideren Bendt Egede Andersen som tak for en herlig tur, – med stor applaus som en ”ekstra gave” fra den store gruppe tilfredse og begejstrede deltagere..!

Share.

Der er lukket for kommentarer.