Gode råd inden du kører til syn

0

Dette indhold er sponsoreret

 EU har skærpet reglerne for bilsyn. Det betyder for dig som bilejer, at der er flere småting og mindre mangler, der bliver vurderet til at kræve omsyn og udbedring. Et omsyn koster dig penge og tid. Heldigvis foregår syn efter samme fremgangsmåde hver gang. Du kan derfor finde ud af præcis, hvilke ting der bliver tjekket til et syn. Med god forberedelse kan du undgå en kedelig overraskelse og slippe for den ekstra tur i synshallen. Du kan ligeså godt møde velforberedt op på synsdagen, så du sparer den tid og de penge. Mange af tingene kan du sagtens kontrollere selv.

For at kunne forberede dig til synsdagen og møde op med en tip-top bil i synshallen, skal du vide, hvornår din bil skal synes. Tjek https://www.tjekbil.dk/hvornaar-skal-bilen-til-syn, hvis du er i tvivl om din næste synsdato. For at finde ud af hvornår, din bil skal synes næste gang, behøver du blot at indtaste indregistreringsnummeret. Biler synes fire år efter første indregistrering. Herefter skal biler synes hvert andet år.

Tjek dine vinduesviskere

I de fleste bilejeres øjne er vinduesviskere en bagatel, men det er ikke tilfældet for synsassitenten. Hvis dine vinduesviskere ikke vasker ruderne helt rene, eller hvis de efterlader striber på glasset, så kan du faktisk risikere at skulle til omsyn. Det er en lille ting, som mange overser før de kører til syn.

Synsassitenten er forpligtet af loven til at tjekke, om vinduesviskerne er i orden. Hvis de ikke er okay, må han ikke godkende din bil.  Heldigvis er vinduesviskere let at holde øje med og nemme og billige at skifte, når de er blevet trætte. Du kan sagtens selv montere de nye viskerblade, hvis du har lyst. Vinduesviskere er sådan en lille og nem ting, at det er helt spild af tid og penge at skulle til syn en ekstra gang på grund af flossede viskerblade, men mange kommer alligevel til syn uden denne basale detalje i orden.

Er dine dæk lovlige?

Det er også et lovkrav, at dine dæk har tilstrækkeligt dækmønster. Det er en anden nem ting at tjekke derhjemme. Hvis du ikke har lovlige dæk, så vil synsassistenten kræve, at du får dem skiftet. Det er en mangel, som myndighederne tager meget alvorligt. Det er et lovkrav, at din dæk har et dækmønster, der er 1,6 mm dybt. Det kan du evt. måle med en skydelære. Dækkene må heller ikke have nogen synlige revner, slid eller skader.

Grunden til at lovkravet om dækmønster bliver taget så alvorligt i synshallen, er at det handler om din og andre bilisters sikkerhed. Dækmønstret er afgørende for din bremselængde, og hvor godt din bil kører på glat eller uvejsomt terræn.

Lys og lygter

Til syn bliver alle bilens lygter tjekket. Hver og en, det er standard. Få en til at hjælpe dig med at se om alt lys og alle lygter virker som de skal. Det gælder dit blinklys, bremselyse, kort lys, langt lys – ja, hele molevitten. Hvis du ikke har en, der kan hjælpe dig med at tjekke om det spiller, så er det en god idé at bakke op til en stor butiksrude, når det er mørkt. Den kan du bruge som og spejl. Du burde kunne se refleksionen fra de fleste af dine lygter i ruden.

Det er også vigtigt, at din bils kontrollampe ikke lyser. Det vil synshallen dumpe dig på. Så hvis din kontrollampe lyser, så kan du ligeså godt køre til mekanikeren før du kommer til syn. Du får ikke lov til at slippe uden om.

Spilder din bil olie?

Din bil må ikke spilde olie, men mange ældre biler kan få det problem. Du kan tjekke, om der er oliespild fra din bil, ved at holde øje med parkeringspladsen, hvor du har holdt natten over. Hvis der er en skjold, en lille olieplet eller lignende på asfalten, så spilder din bil olie eller vand. Hvis du har svært ved at vurdere om din bil lækker olie, så kan du lægge en flyttekasse under bilen natten over. Det er nemmere at vurdere om olien kommer fra din bil på den måde.

Nummerplade

Det er også et lovkrav, at din nummerplade er korrekt monteret. Det vil sige, at nummerpladen skal være fastspændt med to eller flere skruer eller bolte. Boltene må ikke gøre det sværere at aflæse nummerpladen, derfor skal skruehovederne have hætter på, der er samme farve som nummerpladen. Hvis nummerpladen ikke er fastgjort efter lovkravene, eller hætterne er faldet, vil din bil kun opnå et betinget syn. Når du tjekker, om din nummerplade er korrekt monteret, så husk at tjekke dit nummerpladelys.

Share.

Der er lukket for kommentarer.