Hvordan bliver træ trykimprægneret?

0

Annonce

Trykimprægneret træ er en af de mest anvendte varianter af træ på det danske marked. Det er selvfølgelig ikke uden grund, da der er mange fordele forbundet med at bruge denne type træ til diverse projekter og opgaver.

Som følge af dette, bruges det også til en lang række formål. Blandt andet bliver det ofte brugt som facadebeklædning, terrassebrædder og hegn. Det er dog langt fra det eneste, du kan bruge det til, hvorfor det også anvendes i en lang række andre sammenhænge.

Hvad er trykimprægneret træ?

Trykimprægneret træ er primært fyrretræ, der har været igennem en såkaldt imprægneringsproces. Det er en proces, der har til formål at gøre materialet mere modstandsdygtigt over for råd, svamp og insektangreb.

Det er naturligvis denne imprægneringsproces, der medfører, at du kan bruge træet til en lang række formål. Det sikrer nemlig, at det kan holde til at blive brugt udendørs, uden at blive angrebet af bl.a. råd og svamp.

Hvordan trykimprægneres træ?

Når træet imprægneres, føres det ind i store tanke, hvor man ved hjælp af et vakuum først trækker fugt og luft ud af træet. Når dette er gjort, bliver tanken fyldt med imprægneringsvæske, hvorefter de kemiske stoffer bliver presset ind i træet under tryk.

Det er altid den letteste og mest sårbare del af træet, som er kendt som splintveddet, der bliver mættet med imprægneringsvæske. Det er der flere årsager til, da det tungere kernetræ dels ikke kan optage væsken på grund af sin tætte struktur, men også som følge af, at det er tilstrækkeligt holdbart uden imprægnering.

Er der kvalitetsforskel på trykimprægneret træ?

For at sikre, at et stykke træ bliver imprægneret korrekt, er der krav til imprægneringsvæskens koncentration, men også til, hvor længe og under hvilket tryk træet skal være i tanken.

Sørger du for at vælge træ, der er mærket af Nordisk Træbeskyttelses Råd (NTR-mærket), bør du være garanteret at få træ, der er korrekt trykimprægneret træ, hvorfor det selvfølgelig også vil have en lang holdbarhed.

Det bør dog nævnes, at der findes flere forskellige NTR-mærkninger, der hver for sig angiver, hvor modstandsdygtigt det pågældende stykke træ er over for svampe og nedbrydning.

De forskellige mærker bliver tildelt på baggrund af, hvor længe og og under hvilket tryk, det respektive træ har opholdt sig i imprægneringstanken. Dertil bliver mærkerne dog også givet ud fra hvilken imprægneringsmetode samt hvilke stoffer, der har været brugt til at udføre selve imprægneringen.

Share.

Der er lukket for kommentarer.