Lakridspiber og snak skal sikre større valgdeltagelse ved EU-valget – Rebild lå højest sidst..!

0

Forleden gik lokale ildsjæle fra Europæisk Ungdom i Nordjylland på gaden forskellige steder i Nordjylland for at minde nordjyderne om det forestående EU-valg den 26. maj. 

De blev støttet af Europa-Parlamentets kontor i Danmark på farten i Nordjylland, hvor de mødtes med borgere, skoleelever og journalister.

Formålet var at lytte til folks holdninger om EU og opfordre alle til at gå til stemmeurnerne og sætte deres præg på europæisk politik. 

I Aalborg kunne kontoret dog træde et skridt tilbage og trygt overlade både ”Denne gang stemmer jeg”-skilte og lakridspiber til entusiastiske unge fra foreningen Europæisk Ungdom i Nordjylland. 

De stillede sig nemlig op på hjørnet mellem Østerågade og Bispensgade for at gøre forbipasserende opmærksomme på det kommende EU-valg.  

Slik-tilbud baner vejen for en god snak

– Mange folk er travle og går hurtigt forbi. Men når du tilbyder dem slik, stopper de, og det giver en god mulighed for at fortælle dem om EU-valget; du planter et lille frø i deres hjerne, fortæller 26-årige litauiske Laima Liepinyte med et stort smil.  

Hun er med i Europæisk Ungdom i Nordjylland, som arbejder for at øge forståelsen og interessen for EU blandt regionens unge. 

”Denne gang stemmer jeg”

Meningen med at gå på gader og stræder og gøre opmærksom på EU-valget er at få flere danskere til stemmeboksene, så den nationale valgdeltagelse kan blive højere end de 56,3 procent, den lå på ved sidste valg i 2014. 

I år har Parlamentet for første gang valgt at lægge sin valgkampagne i hænderne på borgerne i håb om, at flere danskere vil tage deres venner, bekendte og familie med hen til stemmeboksen den 26. maj. 

Derfor handler ”Denne gang stemmer jeg”-kampagnen heller ikke om, hvem man stemmer på. Den handler

om, at det er vigtigt at stemme og bruge sin demokratiske indflydelse. 

For 28-årige Narcis George Matache fra Europæisk Ungdom i Nordjylland er det altafgørende, at nordjyderne stemmer: – I dag er vi gået på gaden for demokratiet. Det er pinligt, at Nordjylland har den laveste stemmeprocent, når det kommer til EU-valg. Jeg er en stolt lokal, og jeg vil gerne have vores region til at ligge i front, siger han. 

I det nordjyske havde Rebild Kommune rekorden ved seneste EU-valg med en stemmeprocent på 55,8 procent. 

Men selv om samtlige nordjyske kommuner såsom Frederikshavn, Aalborg og Hjørring lå et godt stykke under den nationale stemmeprocent, mærkede Europa-Parlamentets kontor i Danmark en stor diskussionslyst og en nysgerrighed på EU, da de rejste rundt i Nordjylland. 

– Folk virker rigtig glade for, at vi lægger vejen forbi. De har masser på hjerte og vil gerne diskutere EU på både godt og ondt. Generelt er det jo sådan med danskerne, at vi gerne vil have EU til at tage sig af de store problemer som klima, skattesnyd, terror og migration, mens vi samtidig har vores forbehold, fortæller kontorchef for Europa-Parlamentet i Danmark Anne Mette Vestergaard.    

Share.

Der er lukket for kommentarer.