Igennem de seneste to år har familien Janner Olesen på Rostrup Hedegaard beliggende ved Rostrup sydvest for Terndrup, i Arden-området i retning mod Hobro, arbejdet intenst på at få et samarbejde op at stå med en lokal vinproducent fra Campania området ved Napoli i Italien nær Vesuv-vulkanen og Pompeji.
Det hele startede tilbage i 2015, da Jeppe, søn af Ruth og Christian Janner Olesen, fik kontakt til en nu tidligere kollega, som han havde arbejdet sammen med i firmaet DuPont i Genève i Schweiz. – Frem til jul kan alle interesserede dels smage på de udsøgte italienske vine og købe pyntegrønt/juletræer på Rostrup Hedegaard.
Jeppe har igennem de seneste fem år boet og arbejdet i Genève og havde igennem en længere tid udvekslet interesse for vin med sin kollega Giuseppe Ceperano, som er medejer af vinhuset Vitis Aurunca. De to blev hurtigt enige om, at det kunne være interessant at starte et samarbejde omkring import og salg af vin fra Italien til Danmark og resten af norden.
En fantastisk ressource
Vitis Aurunca er et forholdsvis ungt firma, som plantede
de første vinstokke i 2008 og producerede deres første årgang i 2014. Produktionen har hidtil været fokuseret på rød- og hvidvin som dyrkes på henholdsvis Barbera og Primitivo for rødvinen og Falanghina for hvidvinen. I den nærmeste fremtid kommer der en ny kraftig rødvin produceret på Aglianico druen samt en mousserende spumante brut rosévin lavet på primært Falanghina. Alle vinene er opkaldt efter kvinder som har haft betydning for interessentkredsen hos Vitis Aurunca, og i år blev det en stor ære for familien Janner Olesen da man valgte at navngive den nye mousserende rosévin efter Ruth, til henholdsvis det danske marked, og Sara, som er datter af Ruth og Christian, til det italienske marked.
Yderligere bliver der også produceret Lemoncello og Meloncello, som er lavet af frugter dyrket hos Vitis Aurunca, samt Grappa, som bliver lavet ved destillering af det druekvas, som er tilovers efter presningen af druerne.
– Vi er nede og besøge Giuseppe Ceperano og hans familie et par gange om året for at auditere, at alt går efter planen og at høsten og modningen af vinen forløber planmæssig, forklarer Jeppe Janner Olesen.
Kræver udholdenhed
Det nøjagtige område for produktionen af vinen er kort afstand nord for Napoli ud til middelhavskysten. Vitis Aurunca ligger omgivet af Mont Massico vulkanbjergene og ca. 1 km ud til kysten. Dette gør, at vinene fra området er særdeles præget af de mange mineraler, som er i jorden og den saltholdige luft fra havet.
En af grundene til, at Familien Janner Olesen synes, at det kunne være interessant at importere lige netop vine fra dette område skyldes den specielle historie og smagen, som stedet og dets vine har. For det er netop fra dette område, at Falerno vinbegrebet kommer fra – eller Falerno del Massico, som det rigtigt hedder.
Engagerede ildsjælee
Falerno vin har været kendt i Italien siden oldtiden, hvor størstedelen af vinen til Romerriget blev produceret og udskibet fra området omkring Napoli. En vin kan kun kaldes en Falerno vin, hvis den er produceret i området omkring Mont Massico bjergene og er blevet produceret med druerne Barbera, Primitivo, Aglianico eller Falanghina, og at vinen har haft en lagringstid på minimum 12 måneder.
Ifølge sagnet fra den romerske mytologi opstod Falerno begrebet, da en gammel bonde, ved navn Falernus, som boede oppe i Mont Massico bjergene, fik besøg af Guden Bacchus – Guden for vin og nydelse. Bacchus ville teste menneskets selviskhed og havde forklædt sig som en fattig tigger, der søgte ly for et frygteligt uvejr hos den gamle bonde. Falernus bød tiggeren ind, og selvom den gamle bonde knap havde mad og drikke til sig selv, delte han, hvad han havde af gedemælk, honning og brød med tiggeren. Bacchus blev så overvældet over den gæstfrihed, han havde modtaget og besluttede sig for at belønne den gamle bonde. Så da Falernus vågnede den følgende morgen, og uvejret var forbi, opdagede han, at tiggeren var forsvundet og så samtidig, at alle bjergskråningerne omkring ham var blevet lavet om til vidunderlige modne vinmarker.
Siden dengang har der været dyrket vin på Falernus’ marker, og endte med tiden at danne ramme om begrebet – en Falerno vin.
Fritidsrådet bakker op
– Udadtil er vine fra Napoli området ikke så kendte, og vi ønsker netop at være med til at udbrede og fortælle historien omkring Falerno vin og give folk herhjemme muligheden for at smage på disse historiske vine, som kommer fra dette fantastiske område ved middelhavet, fortæller Jeppe Janner Olesen
I julemånederne november/december bliver der også solgt juletræer og pyntegrønt på Rostrup Hedegaard, og i år bliver det netop muligt også at komme indenfor for at smage på de forskellige vine, og familien Janner Olesen byder alle velkommen til at komme forbi og gøre en god handel.