Nørager-pensionister oplevede Bummelbahn, pølsefabrik og gamle folkevogne

0

Nørager Pensionistforening har været på årets udlandsrejse, som denne gang gik til det nordøstlige hjørne af Harzen med opholdssted i Quedlinburg. Den første dag var der rundtur i byen med ”Bummelbahn”, og derefter besøg på en lille sennepsfabrik, hvor der blev fortalt om forskellige former for sennep med smagsprøver afsluttende med en let frokost.

Dagen efter var der besøg i mine, hvor der har været gravet forskellige metaller frem fra jordens dyb i mere end 1000 år. Minedriften blev dog lukket for en del år siden, da koncentrationen af metaller blev for lille til en rentabel drift. Der er nu indrettet museum i den første del af de lange minegange på mere end 40 kilometer. Efterfølgende var der besøg på en ”trækul-fabrik”, med fortælling om trækullets historie og egenskaber, og der var mulighed for at se opbygningen af de miler, som bruges til fremstillingen, der tager omkring 14 dage med overvågning dag og nat.

Pølser i kilometervis
På sidstedagen var der besøg på en pølsefabrik med lidt over 100 ansatte. Også her var der en orientering om fabrikkens historie og produktion samt en film i anledning af fabrikkens jubilæum.
Foruden til hjemmemarkedet produceres der til eksport til mange lande – dog ikke til Danmark. Ved siden af har man et hotel, hvor gæsterne fra Nørager fik vores frokost, – som selvfølgelig bestod af pølser!

Heksedans og folkevogne
Til sidst var der besøg på heksedansepladsen med en vidunderlig udsigt over bjerge og dale. Pladsen er et udspring af en gammel saksisk kultur, hvor man natten til den 1. maj (Valborgsaften) fejrede skovenes og bjergenes gudinder ved at holde en stor fest.
Da denne skik blev forbudt, fordi den blev anset for at være hedensk, opstod i stedet idéen til, at det var heksene, der blev gjort til hovedpersoner.
Heksedansepladsen var dermed blevet til. Efter overleveringen blev idéen født, fordi magthaverne ville sikre sig, at forbuddet mod at tilbede gudinderne blev overholdt, og derfor sendte soldater, klædt ud som hekse, for at skræmme indbyggerne væk fra pladsen.
På hjemturen var der besøg på Folkevognsfabrikkens Museum i Wolfsburg med et utal af modeller gennem årene fra 1938 og frem.

Share.

Der er lukket for kommentarer.