Pærelet at spare masser af penge på belysning

0

ESeks år efter EU-forbud:
Glødepærer koster danskerne dyrt. – Sådan er facit desværre, og det koster både på privat-pengepung og CO2-udledning.
34% af danskerne har stadig gammeldags glødepærer i hjemmet, selvom produktionen af glødepærer blev forbudt af EU i 2012: – Vi går alle sammen glip af kæmpe besparelser, lyder det fra energi- og fibernetkoncernen bag ny undersøgelse, SEAS-NVE.

Tallene er til at tage og føle på: Du sparer i gennemsnit 125 kr. om året hver gang du skifter bare én gammeldags glødepære ud med en LED-pære. Men det har hver tredie danske husstand som nævnt stadig ikke udnyttet.
125 kr. lyder måske ikke af meget. Men en familie kan uden videre hente en besparelse på 500 kroner om året, hvis de har blot fire glødepærer hængende i hjemmet. Og på landsplan kan der spares hele 250 mio. kr., hvis alle små- og mellemstore forretninger skifter til LED, viser en beregning fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.
Et beløb, der overstiger indsamlingen til både ”Knæk Cancer” og ”Danmarksindsamlingen” sidste år.
– Mange danskere går hvert år glip af store besparelser, fordi de insisterer på at beholde glødepærerne. Skifter man glødepærerne ud med LED, kan man reducere sit energiforbrug på lys med hele 80%, og samtidig går der 10 gange så lang tid mellem man skal skifte pæren, siger salgsingeniør hos SEAS-NVE, Christian Holt Jørgensen.

Brug ikke glødepæren,
selv om du har købt den
Flere har glødepærer liggende derhjemme, som de gerne vil bruge op, inden de skifter til LED-pærer.: – Men det er ikke nødvendigvis nogen god idé, forklarer Christian Holt Jørgensen.
– Nogen synes måske per instinkt, at det er forkert at købe en LED-pære, hvis man allerede har en glødepære i lampen eller i skabet. Men hvis man ser på regnestykket, så er prisen for en ny LED-pære markant lavere end prisen for at have sin allerede indkøbte glødepære tændt.
En typisk LED-pære kan give lys i 10.000 timer. Det svarer til godt 8 års lys for en lampe, der er tændt 3,5 timer om dagen. Til sammenligning giver en glødepære kun lys i op til 1000 timer, og man skal derfor købe og skifte en glødepære ti gange så ofte.
De samlede udgifter for 10.000 timers lys for både en glødepære og en LED-pære kan ses i skemaet øverst på siden.

FAKTA:
– En 4,5-watt LED-pære lyser lige så meget som en 40-watt glødepære.
– En LED-pære har en levetid på mellem 10.000-25.000 timer mod 1000 timer for en glødepære.

Share.

Der er lukket for kommentarer.