Slå et slag for blomsterfloret, – lær at bruge en god, gammeldags LE

0

”Munken går i enge, hvad gør han der så længe?”
Sådan lyder en af vores gamle folkeviser, som nogle af os stadig husker.
Men hvad laver munken da?
Ja, først og fremmest plukker han af blomsterne på engen til sin hjertenskær. Hvad de siden bedriver, må man tænke sig til, men de danser dog til sidst hen over engen med de mange blomster….

REBILD LELAUG blev stiftet for ni år siden og har betydet en KÆMPE-FORSKEL i arbejdet med at få en del af fortidens plante- og blomsterflor tilbage igen.
Lørdag-søndag den 14.-15. april, begge dage fra midt på formiddagen til midt på eftermiddagen, inviterer Rebild Lelaug i samarbejde med DN Rebild og Rebild Naturskoler alle til at tilmelde sig og møde frem til en hyggelig ”le-dag” på Naturskolen i Rold Skov til et spændende kursus i at bygge sin egen le og derefter prøve at slå vegetation med den. – Tid, sted og tilmelding fremgår andetsteds i Vores Avis.
Det var dengang…
Der var masser af blomster, dengang munken gik i enge, og det var der også for 50 år siden, da køerne græssede, og der blev slået masser af græs til hø med le – dengang for et par generationer siden.
Sådan er det ikke længere,
køerne er sat på stald, trak-
toren, som har afløst hesten, har ikke brug for hø og enge-
ne er enten pløjet op og gødet, eller de ligger stort set ubrugte hen og vokser til i krat og siv og tæt græs. Og blomsterne, hvor er de blevet af?

Nøjsomme vækster
Engens blomster tåler hverken gødning eller høj vegetation. Hvis vi ikke gør noget ved det, forsvinder de stille og roligt. Det er her, Rebild Lelaug kommer ind i billedet.
For ni år siden startede en flok mænd og kvinder lelauget. De begyndte med at bygge deres egne leer og river af materialer fra skoven. Siden har de slået på engen ved Kovsbækken hver sommer, og blomsterne myldrede frem efter bare et par år. Nu har vi orkideer og leverurt og mange andre engplanter, som botanikerne kender navne på.
Rebild Le-laug er ikke mindst et godt socialt fællesskab, hvor de frivillige naturplejere har det hyggeligt
sammen, både når leerne svinges, og når snakken går i kaffepauserne.
Når dagen er forbi, nydes synet af dagens arbejde.
Man kan virkelig se, at der er sket noget, selv om alle arbejder i eget (mere eller mindre adstadige) tempo.
Enkelte har lært at slå med le i barndommen og mestrer teknikken flot, men de fleste af lelaugets medlemmer øver sig stadig.
Når foråret kommer, tages engen i øjesyn – og der tælles. Nu kan det igen konstatere, at de mange blomster kvitterer for lelaugets arbejde.
Lelaugets medlemmer vil gerne dele de positive oplevelser i naturen med endnu flere. Derfor har de arrangeret et kursus i lebygning med efterfølgende hyggeligt samvær på engen med leer og river. Alle kan være med og alle er hjerteligt velkomne.

Share.

Der er lukket for kommentarer.