Sommermøde i Skibsted søndag 10. juni ved Finn Carpentier

0

”Takket være vor Guds inderlige barmhjertighed, hvormed solopgangen fra det høje vil besøge os for at lyse for dem, der sidder i mørke og i dødens skygge, og lede vore fødder ind på fredens vej”, Lukas 1,78-79.

Sommermødet i Skibsted har i år som prædikant og gæstetaler tidligere fungerende sognepræst Finn Carpentier, der vil fortælle indtryk og oplevelser fra en rejse til ”Den opgående sols Rige”, også̊ kaldet Japan.
Navnet ”Den opgående sols Rige” har pudsigt nok kinesiske rødder.
For kineserne var deres land, Kina, ”Riget i Midten”, Zhongguó. Øst herfor lå helt naturligt ”Den opgående sols Rige”, en betegnelse som japanerne har taget til sig. ”Solen” spiller da også en stor rolle i Japans historie og i japanernes selvforståelse – også i forbindelse med landets engagement i 2. verdenskrig.
”Solopgangen fra det høje” profeterede Zakarias – ikke om Japan, men om Jesus, men ingen tvivl om, at Japan så sig selv som noget helt særligt. En virkelighed, som resten af verden måtte rette sig ind efter.

Finn vil ved sommermødet bl.a. prøve at forklare lidt herom og i den forbindelse lidt om, hvorfor Japan fik sig engageret i 2. verdenskrig, og hvorfor landet fik så ulykkelig og fatal en skæbne ved krigens afslutning.
Men her stopper eftermiddagens fortælling ikke.
Siden krigens slutning har Japan oplevet et ”wirtschaftswunder” helt på højde med det ”økonomiske mirakel”, vi kender fra Tyskland. I dag har Japan da også én af verdens største økonomier. Så sent som i 2016 var landet placeret på en tredjeplads i opremsning af verdens største økonomier, efter USA og Kina, men foran både Tyskland, England og Frankrig.
Hvorfor er det gået sådan?

Og så endelig: Japan er præget af tradition og fornyelse, som det vil fremgå̊ af Finns fortælling – dybt religiøst, men med kun et forholdsvis begrænset antal kristne. Ud af en befolkning på omkring 125 millioner tæller de kristne ikke mere end omkring 1,5 millioner. Japans hovedreligioner er shinto og buddhisme, og begge religioner er med til på afgørende vis at præge japanernes liv og hverdag.

Alle er hjertelig velkomne til Sommermødet og der kan som altid benyttes kirkebil.

Share.

Der er lukket for kommentarer.