I Støvring har ni gamle mænd fundet nøglen til godt helbred og godt humør

0

På Vores Avis forsøger vi gerne at være pæne og høflige over for kilder og læsere. – Udtrykket ”ni gamle mænd” er derfor ikke noget, VI har fundet på, men de friske seniorers egen formulering: ”Ni gamle mænd har et trænings-trick, du ikke
kan købe for penge”, fastslår de, – læs i det følgende hvorfor deres idé bærer frugt:

På femte år mødes seniorgruppen ”Tvebakkerne” to gange om ugen i det lokale træningscenter, og resultaterne af de fælles anstrengelser er forbløffende!
Faktisk så forbløffende, at
både forsker Oline Bjørk-lund, Aalborg Universitet, og fysioterapeut Trine Janerka, Rebild Kommune, følger Tvebakkernes humør- og helbredsmæssige succes på nærmeste hold.
– Tvebakkernes sammenhold er ret unikt, siger Trine Janerka, som er fysioterapeut på et af Rebild Kommunes træningsforløb.
– Og kommunerne kan godt lære noget af ”Tvebakkerne”, siger adjunkt Oline Bjørkelund, Aalborg Universitet. Hun forsker i sundhedseffekten af fysisk aktivitet og idræt, og er som alle andre, der kender til Tvebakkerne i Støvring, imponeret over at gruppen har holdt sammen og netop nu planlægger gruppens fem års jubilæum.

– Man får let ondt af sig selv
De ni friske fyre på 65+ ved,
hvad der skal til for at fort- sætte med de nye, gode vaner:
– Hvis man bare sidder derhjemme, så får man ondt af sig selv. Men hvis man er nogle gutter, der mødes fast, så bliver man nødt til at komme afsted, siger Svend Ole Holm på 78 år.
Han er en del af den etablerede gruppe pensionerede
herrer, der mødes to gange ugentligt, hvor de træner i et stille og roligt tempo i træningscentret.
Selv om det nu er fem år siden, de deltog i et af Rebild Kommunes 10 ugers træningsforløb til blandt andet
KOL- og type 2 diabetes patienter, så mødes de som nævnt stadig to gange om ugen og træner.
Og nå ja, efter træning drikker de kaffe og spiser rundstykker så tørre som tvebakker (deraf navnet på gruppen); et navn Kurt Jensen har døbt den til at hedde, og navnet hænger fast, selv om de friske seniorer faktisk er alt andet end tørre!!

FOTO: Tvebakkernes” effektive sundheds- og sammenholdsgruppe har givet genlyd også uden for Støvring og Rebild Kommunes grænser. Den 25. januar var Damarks Radios P1 således på besøg for at lave en udsendelse om dét at holde sig frisk, rask og rørig i en moden alder. ”Hvis man bare sidder derhjemme, så får man let ondt af sig selv”, lyder udgangspunktet, og gennem de seneste fem år har ”Tvebakkerne” med succes vist vejen til at gøre noget ved det!
FOTO: Elke

Share.

Der er lukket for kommentarer.