Turtilbud til ”Fryseslottet” og spor af 2. Verdenskrig på guidet aftentur den 12. juni

0

– Privathospitalet, bygget i 1906 og stadig Skørpings største og flotteste bygning, mener Ole Jensen, som er aftenens guide på en spændende tur rundt på Hospitalsgrunden og de mange servicebygninger. 

Turen starter på Skørping Skoles parkeringsplads, lige over for Ugleporten, som er indkørslen til Hospitalet. Derfra går turen videre til de fantastisk flotte bygninger i gotisk stil,  hvor snakken falder på Arkitekten Valdemar Ingemann, som tegnede det store hus med de mange navne som Brystsygesanatoriet, Kvinde Sanatoriet i Skørping, Folkesanatoriet i Skørping, og nu Skørping Privathospital.

Selvforsyning var nøgleordet

Her var alt på ét sted, et helt selvkørende minisamfund. Egen brønd og vandværk, kraftcentral med eget elværk. Kæmpe køkkenhave, svinestald, hønsehold og kaninopdræt.

Men før byggeriet overhovedet kunne gå i gang, var det en betingelse, at man fandt vand. Derfor startede initiativtagerne  med at bygge en brønd. Man skulle 60 meter ned, før vandet kom til syne. Brønden er 1½ meter i diameter og står inde under værkstedsbygningen. 

Flyverskjulene som blev brugt to gange

Aftenturen fortsætter ud i skoven bag Hospitalet, hvor den tyske besættelsesmagt, som havde besat Skørping Skole, gemte deres køretøjer i såkaldte ”flyversjul” for at undgå bombning fra allierede fly. 

Her fortæller Ole Jensen også historien om, hvordan skjulene blev genbrugt af dansk militær efter krigens afslutning. Derfra går turen videre til flere seværdigheder.

– Mødested Skørping Skole, beskeden betaling, ingen tilmelding, bare mød op!, lyder opfordringen fra Ole Jensen.

Share.

Der er lukket for kommentarer.