UD I NATUREN med RebildGuiden: Når Frueskoen blomstrer i Bjergeskov…

0

Af RebildGuide Birgitte Wilsted Simonsen

Når jeg har ture som guide bliver jeg ofte spurgt til en af de store seværdigheder i Rold Skov – orkideen Fruesko.

Mange har hørt om denne orkide, der kun vokser et par steder i Danmark, og en del har også set den, da der i skoven er tydelig skiltning frem til dens voksested i Bjergeskov.

Voksestedet er sikret bag et højt hegn, men alligevel sker det at folk trænger ind for at plukke blomsterne eller for at grave dem op. Da planten er fredet, er det selvfølgeligt ulovligt, men skoven risikerer også at blive en stor naturoplevelse fattigere, hvis orkideen forsvinder.

Hvorfor er det så, at Frueskoen er så eftertragtet? 

Som jeg plejer at sige, så kan man kun stille dette spørgsmål, hvis man ikke har haft oplevelsen at se Frueskoen.

I første omgang kan det måske være svært at se Frueskoen blandt det grønne i skovbunden, men så får man øje på den der bag hegnet, og så stå den pludselig meget tydelig frem.

Europas største orkidé bliver omkring 50 cm høj, og med sine store gule blomster er der tale om en blomst, man ikke lige glemmer. Formen på blomsten er sammenlignelig med en gul tøffel eller sko, og det er heraf,  planten har fået sit navn.

Det var oprindeligt plantør Jens Brüel, der i 1884 fandt Frueskoen i Bjergeskov. Lige præcis her i Bjergeskov har Frueskoen de betingelser, der skal til for at den trives. Jorden er tilpas kalkholdig og fugtig, og så er der de små jordbier, der bestøver planten.

Det er omkring Grundlovsdag, at Frueskoen blomstrer, og med en blomstringsperiode på omkring 14 dage, skal man være hurtig for at opleve det flotte syn.

Husk så også, at kommer man lidt senere i juni og juli, så er der mulighed for at man kan komme til at se en anden orkide i indhegningen – Rød Skovlilje. Der er derfor flere gode grunde til at gå en tur i Bjergeskoven.

Share.

Der er lukket for kommentarer.