Unge søfolk er stensikre på job efter togt med skoleskib

0

Skoleskibet Georg Stage har russiske tal for ledighed.

Samtlige unge kommer i job eller uddannelse efter endt togt, og sådan har det været i årevis, viser tal fra Danmarks Statistik. I morgen stævner et nyt hold ud.

Når 63 vordende skibsaspiranter i morgen slipper fortøjningerne fra kajen ved den tidligere flådebase på Holmen i København, kan de se frem til et halvt års uddannelse, som med garanti vil kaste et job af sig eller bringe de unge videre i uddannelse.

Tal fra Danmarks Statistik trukket på de unges cpr-numre har i årevis vist, at konsekvent under en procent af de unge ender i ledighed et til to år efter uddannelsen på Georg Stage. Det sker til trods for, at knapt halvdelen af de unge ikke har anden uddannelse end i bedste fald en afgangsprøve fra folkeskolen.

“Vi mener i al ubeskedenhed, at det er lykkedes os at knække koden til, hvordan man kan få de unge, som ikke fik sig en ungdomsuddannelse op på hesten igen,” siger Georg Stages direktør Asser Amdisen.

Vores toiletter er skod

“Det handler om den trivsel, der opstår, når unge bor og arbejder sammen i en kombination af kostskole og praksispædagogik. Jeg er sikker på, at man vil kunne opnå noget lignende med, når man skal uddanne elektrikere, murere eller automekanikere eller andre af de håndværksfag, som kan have svært ved at tiltrække unge,” siger Asser Amdisen.

De unge vil tages alvorligt, siger han.
Han mener til gengæld ikke, at de unge har brug for at blive pylret om eller for særligt attraktive faciliteter.
“Vores toiletter er skod, de unge sover i 40 uger i en hængekøje uden hovedpude og de har ingen mobiltelefon. Alligevel er de mere tilfredse end selv højskoleeleverne, når de evaluerer deres forløb hos os. Jeg synes ikke det kræver en doktorgrad i psykologi at indse, at vores erfaringer må andre uddannelser simpelthen kunne lære noget af.”

Tre pladser til 255 unge

De 63 elever, som sejler afsted i morgen, skulle egentlig være rejst på togt i foråret, men det satte coronakrisen en stopper for. 60 af dem valgte at tage imod tilbuddet om at komme med på efterårstogtet i stedet. Derfor var der kun tre pladser tilbage til de 255 unge, som havde søgt om at komme med på togtet.

Han peger på, at der både for den enkelte unge og for samfundet er en stor gevinst at hente.
“At få en uddannelse er livsdefinerende for den unge, og for samfundet er der millioner at spare hver gang en ung går fra passiv forsørgelse til arbejde eller uddannelse,” siger han.

Masser af job at få

Og branchen mangler i udtalt grad unge danske søfolk. Der er masser af job at få.
“De maritime arbejdsgivere står jo nærmest og flår de unge over rælingen, når vi lægger til kaj efter endt uddannelse,” siger Asser Amdisen.
I følge klimaplanen får de kommende to energiøer behov for yderligere ikke mindre end 85.000 søfolk.
“Hvis de arbejdspladser skal ende på danske hænder, skal vi uddanne mange flere end vi gør i dag. Faktisk kan det kun gå for langsomt med at komme i gang,” siger Asser Amdisen.

Fakta:

Georg Stage kommer denne sommer og i løbet af efteråret til bl.a. Marstal, Svendborg, Randers, Grenå, Ebeltoft, Nakskov og Christiansø.

Share.

Der er lukket for kommentarer.