Vintertips til havefolket

0

Der er ingen grund til at pak-ke spaden og havehandskerne helt væk, bare fordi det er vinter. Her får du Haveselskabet bud på nogle aktiviteter, du kan hygge dig med i haven om vinteren – hvis du altså har lyst.

Haven er et godt sted at geare ned, hvis julestressen har taget pusten fra én. Tag en tyk sweater på, lave dig en varm drik og gå ud og nyde stilheden i dit drivhus – hvis du er den heldige ejer af sådan et. Tag beskæresaksen med, for det er lige nu, vinen skal beskæres.
– En tommelfingerregel siger, at vinen skal formes og beskæres inden nytår, og det er der en god grund til. Vinen bløder nemlig meget plantesaft, hvis du venter med at beskære den til senere på vinteren eller i foråret, og det vil svække planten, hvis den beskæres der, fortæller Rie Birk Lauridsen fra Haveselskabet.

Tænk på fuglene
Til havens fugle kan man fx lave en blanding af fedt, frø og anden fuglevenligt foder og putte det i en dekorativ beholder fx en gammel tekop. Eller du kan smøre blandingen på store kogler, som hænges op til havens småfugle. Og husk også at sætte fuglekasser op senest i februar, så de er klar, når der i foråret opstå akut boligmangel blandt havens ynglende småfugle

Fem ting du skal undgå:
1. Undgå at gå for meget på græsplænen, især i frostvejr. Lad i det hele taget plænen være i fred til den begynder at gro igen i foråret.
2. Undgå at gøde om vinteren. Planterne kan ikke udnytte gødningen, når de er i vinterhvile, så det er spild af gødning og skidt for miljøet.
3. Hold beskæresaksen væk fra sarte buske fx roser, sommerfuglebusk og hortensia.
4. Klip ikke stauder og prydgræsser ned før til foråret. De visne toppe og frøstande beskytter mod kulden, giver ly til overvintrende insekter og mad til sultne fugle.
5. Undgå at rode i kompostbunken eller flytte på grenbunker og kvas, hvor der måske bor et overvintrende pindsvin. Vent til tidligst i marts.

Share.

Der er lukket for kommentarer.