25 år med det røde danske Ø-mærke

0

I år er det 25 år siden, at de første varer med det røde, danske Ø-mærke landede i butikkerne. Ø-mærket er forbrugernes garanti for, at varen er økologisk og overholder statens krav til økologiske fødevarer. Siden lanceringen i 1990 er økologien blevet meget populær. Så populær, at der i dag er mangel på økologisk svinekød.

I begyndelsen var økologi kun for de få, men i dag er økologien blevet folkelig. Omsætningen inden for økologiske varer er mere end fordoblet i 10 års-perioden 2003 til 2013.

Økologi = 8%

Således udgør de økologiske varer 8% af det samlede danske fødevaresalg. Dermed indtager Danmark, sammen med Schweiz, førstepladsen i Europa, når det handler om at købe økologisk.

61% vælger økologi af hensyn til natur og miljø. 23% køber økologiske varer for at få sund kvalitetsmad.

Mangel på økologiske grise

Især økologisk svinekød er populært. Både i udlandet og blandt de danske forbrugere. Faktisk så populært, at der er opstået decideret mangel på økologiske grise.  Slagteriet Friland, som er Danmarks største producent af økologisk svinekød, slagter i øjeblikket ca. 2000 grise om ugen. Skulle Friland følge med efterspørgslen, skulle de modtage mindst 3000 svin til slagtning pr. uge, altså 50% flere end nu.Frilands direktør Henrik Biilmann håber derfor, at flere danske landmænd vil overveje at blive økologer.

Økologi Rebild Kommune

I Rebild Kommune findes flere økologiske landbrug. Blandt andre Brunholm Gård ved Suldrup og Bundgaarden nær Bælum. Begge steder er der oprettet gårdbutikker, hvor borgere fra Rebild Kommune og omegn kan købe økologiske råvarer direkte fra producenten. Brunholm Gårdbutik sælger både kød, æg og grøntsager. Ved Bundgaardens økologi er der fokus på kartofler. Et oplagt valg, da gården er nabo til Lille Vildmose.

Klima Rebild

I forbindelse med KLIMA REBILD 2015 er der mulighed for at besøge Brunholm Gård. I samarbejde med Klima Rebild inviterer gården inden for til åbent landbrug. Ud over præsentation af gården og dens dyr vil der være mulighed for at høre meget mere om klimatiltag, så som staldvarme og pilerensningsanlæg.

Share.

Der er lukket for kommentarer.