Stegt fiskefilet i klima- og gourmet-menu i Rebild

Annonce

Fra skolekøkkenet på Karensmindeskolen begynder duften af frisklavet mad at brede sig. Der er hektisk aktivitet i de fem madgrupper fra 6a. De er ved at lægge sidste hånd på en smuk præsentation af deres klimamenu: Stegt fiskefilet med æble-porresalat ed rødbededressing og gulerods cruditet, der skal indgå i Klima Rebilds konkurrence om at lave den bedste klimamenu.

Men ”gulerods cruditet”, det lyder ikke særligt dansk.

Og skolekøkkenet er heller ikke som det plejer, for rundt mellem eleverne går en ”rigtig kok” i hvidt kokketøj med høj kokkehue.

Flemming Horup er gæstelærer og har fungeret som sparringspartner med 6a, for at udvælge den bedste klimamenu.

6a har sammen med deres lærer Anette Damborg gennemført et længere forløb, hvor de har arbejdet med klimavenligt mad og selv skabt fem forskellige klimaretter.

Den klimamenu, som klassen laver i dag, er blevet udvalgt som den bedste af de fem menuforslag.

Hvad er det…?

Flemming Horup, fortæl os lige hvad ”gulerods cruditet” er for noget: – Det er gulerødder, der skrælles helt tyndt og flagerne lægges i koldt vand. Så bliver de helt sprøde. Her bruger vi både en almindelig orange gulerod, som vi kender den, og så en rød gulerod. Den røde er den oprindelige gulerod. Det giver sådan et flot farvespil, når retten skal anrettes. Se her koger vi perlespelt som vi blander i salaten. De unge mennesker skal jo blive mætte og det smager så godt.

Masser af gode råd

Så lyder der fra en af drengene i klassen: – Flemming, hvor længe skal jeg koge porrerne?

– De skal kun have et halvt minut. De skal bare lige blive lidt bløde og koge den skarpe porresmag væk; men stadig være sprøde, melder Flemming tilbage.

– Og så skal du blande dem i salaten med æblerne og det inderste af gulerødderne, der er skåret i små tern. Så tilsætter I spelten, lidt æbleeddike og rapsolie.

Blodrøde handsker

Nogle piger står med blodrøde handsker. De har revet rødbeder og presser saften ned i skyr til dressing. Flemming siger: – I kan selv bestemme om saften skal røres helt ud eller om I vil have striber af rødbedesaft; men det skal I jo beslutte inden i blander det sammen!

Og fisken steges, så det er en fryd.: ”Det smager godt”, som en af drengene bemærker: – Vi får fisk 1-2 gange om ugen hjemme. Det er sundt for kroppen og så er det rigtigt godt for klimaet. Vi er begyndt at få en kasse med grøntsager og lidt kød og fisk hver uge, altså til fem dage. Det er helt friskt og vi spiser mange flere grøntsager på den måde.

Går efter vandrepokalen

Anette Damborg bliver tilkaldt, for nu skal der tages billeder af de færdige anretninger til konkurrencen om den bedste klimamenu. – Vi skal jo vinde ”Den sidste gorilla”! udbryder en pige. Det er vandrepokalen,  ”Den sidste gorilla”, som Michael Sassersson har støbt.

Den blev vundet af Rebild Efterskole sidste år under Klima Rebild 16.

Anette Damborg fortæller, at klimatilgangen har betydet en hel række forbedringer i skolekøkkenet: – Vi sparer på el og vand, og de madrester, vi ikke bruger, bliver brugt på lærerværelset eller af den næste klasse i skolekøkkenet, for vi laver samme retter på hver årgang.

– Vi er blevet meget mere bevidste om at undgå madspild. Alle opskrifter bliver lamineret og genbrugt. Vi laver en gang imellem mad efter ”opskriften”: ”Tøm køleskabet” eller ”Tøm fryseren”. Ja, klimatilgangen har været med til at opdrage os alle sammen – og så er det jo meningsfuldt. ”

Anette Damborg tilføjer: ”Nu må vi jo se om vi vinder ”Den bedste klimamenu” og dermed ”Den sidste gorilla! ”

Hvis man vil smage ”Den bedste klimamenu” bliver den serveret i Fredagscaféen i Skørping den 7. april kl. 18.30.

 

Fakta Box om Flemming Horup:

Flemming fortæller: – Min interesse for lokale fødevarer og siden økologiske produkter blev vakt af Jimmy Haugård fra Rævhede Naturprodukter engang midt i 90’erne.

– På Comwell, hvor jeg har chefkok i en årrække, havde jeg meget fokus på de lokalt producerede varer: Sauers Frugt, Aurions kornprodukter og hele den glutenfri kornproduktion, som Naturstyrelsen arbejder med på Livø. Vi udviklede et naturligt samarbejde, der f.eks. resulterede i at jeg havde ansvaret for madlavningen da regentparret besøgte Livø.

– Det var helt naturligt at gå med i Klima Rebild i 2014, da det startede op. Vi skulle jo fortsætte den omstilling, vi allerede var i gang med. I 2015 var det så første gang jeg deltog i undervisningen om Klimamenuer på Skørping skole.

– I dag arbejder jeg som lærer på Kokkeskolens grundforløb i Aalborg. Jeg er glad for de unge mennesker og for at undervise. Det glæder mig meget, at fungere sammen med lærerne og de unge mennesker på folkeskolerne i forbindelse med Klima Rebild.