ADVARSEL: Hvert sjette barn har nu hudallergi

0

Hele 16,5 procent af børn under 18 år har hudallergi, viser en ny undersøgelse. Det bekræfter, at tidlig forebyggelse er vigtigt for den sårbare børnehud. Der er nemlig flere ting, man som forældre kan gøre for at minimere risikoen for allergi. Det sætter Astma-Allergi Danmark fokus på med kampagnen FRAGILE.

Hudallergi kan ramme mennesker i alle aldre – også børn . Har man først fået hudallergi, er det for livet og kan medføre en stor belastning i hverdagen. Kløende, rødt eksem og små knopper og blærer på huden er nogle af de gener, børn kan døje med, hvis de udvikler hudallergi. Og for forældrene bliver de daglige indkøb pludselig en jungle at finde rundt i, når der skal styres udenom dét, barnet ikke tåler.

Astma-Allergi Danmark oplever blandt sine medlemmer, at mange forældre er bekymrede for, om deres børn udvikler hudallergi. Heldigvis findes der råd til, hvordan man kan minimere risikoen.

Hudallergi kan opstå ved, at huden kommer i kontakt med allergifremkaldende stoffer som fx parfume eller konserveringsmidler. Risikoen for hudallergi stiger, jo mere huden er i kontakt med allergifremkaldende stoffer. Derfor bør man som forældre være opmærksom på, hvilke indholdsstoffer man udsætter sine børn for.

For jo mindre man udsætter barnet for produkter med kendte allergifremkaldende stoffer, jo mindre er risikoen for udvikling af hudallergi. Og med et langt liv foran sig kan det være meget indgribende, hvis man udvikler hudallergi allerede som barn. Som forældre kan man derfor være opmærksom på de plejeprodukter, man bruger til børnene, fx shampoo, sæbe, cremer og solcreme, og sørge for at de er uden parfume og andre kendte allergifremkaldende stoffer.

Indskrænket erhvervsvalg

Der er en del erhverv, som er besværlige eller som man helt må droppe, hvis man har hudallergi, da man i arbejdssammenhæng dagligt kommer i kontakt med problematiske indholdsstoffer. Det er for eksempel job som frisør, mekaniker, blomsterhandler, sygeplejerske og kok, som kan være svære at have, når man har hudallergi.

Børns hud er ekstra sårbar

Der har de seneste år været et stort fokus på naturlige og økologiske produkter i babypleje, da naturlige produkter kan lyde som et sundere valg. Men naturlige ingredienser som fx kamille, vanilje eller citrus indeholder parfumestoffer, der er lige så allergifremkaldende som de syntetisk fremstillede parfumestoffer.

Faktisk kan nogle naturlige produkter endda være mere allergifremkaldende, da de kan indeholde naturligt forekommende forureninger, der ikke ses i produkter med syntetisk fremstillede indholdsstoffer. Citrus, kamille og vanilje er ikke parfumestoffer, men plantenavne. Disse kan dog indeholde en række parfumestoffer, som giver dem deres karakteristiske duft.

Astma-Allergi Danmark opfordrer derfor til: Styr helt uden om produkter med parfume, også de naturlige parfumestoffer, og vælg i stedet produkter med allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic til dig selv og dit barn.

GODE RÅD: Sådan kan du beskytte din barns hud

• Vask barnet, når det er nødvendigt. Vand og sæbe affedter huden og fremmer risikoen for eksem på grund af udtørring.

• Brug fugtighedscreme, hvis huden føles tør.

• Vælg produkter med allergimærket Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic, så du ikke udsætter dit barns hud for de stoffer, som er kendt for at have en særlig risiko for at give hudallergi.

•Hvis der kommer eksem i form af kløende rødme og skældannelse, er det vigtigt at gå til lægen og få udredning og behandling.

• Har dit barn eksem er det en god idé at give korte, moderat varme brusebade. Undgå lange karbade for ikke at udtørre huden.

• Ved eksem er det også en god idé at bruge fugtighedscreme både morgen og aften – og umiddelbart efter, huden er tør efter bad.

Tal på hudallergi:

Mindst 20% har hudallergi 

27,9% af kvinder har hudallergi

13,2% af mænd har hudallergi

16,5% af børn under 18 år har hudallergi

19% af piger har hudallergi

12,4% af drenge har hudallergi

Kilde: Alinaghi et al., 2018,

”Prevalence of contact allergy in the general population: A systematic review and meta-analysis”

Share.

Der er lukket for kommentarer.