Diætistens klumme: En anderledes banankage og de 3 sidste af de 10 kostråd

0

Denne uge vil jeg have fokus på salt, sukker og væske – det sidste kapitel om de 10 kostråd.

8. Kostråd: Drik vand

Kroppen bruger væske til mange mekanismer, og da kroppen kontinuerligt mister vand – 2,5 til 3 liter om dagen – som følge af normale kropsfunktioner, skal dette vand erstattes for at holde kroppen sund. 

Her er nogle få af de mange vigtige roller, vand spiller i kropsfunktionen: Vores hjerne består af 85% væske, og undersøgelser har vist, at en persons koncentrationsevne gradvist falder, når kroppen er udsat for en vandmangel på bare 1 til 2%. 

Vores blod består af 95 % væske, som transporterer vigtige næringsstoffer til cellerne i kroppen og fjerner affald fra cellerne. 

Vores hud består af 70% væske, men vi mister en del væske via huden ved fordampning (når vi sveder).

Så der skal drikkes vand til. Jeg plejer at sige til mine klienter: Du skal ikke drikke dine kalorier, men derimod spise dem, så den bedste form for væske, kroppen kan bruge, er helt klart vand. 

Drik vand i stedet for fx sodavand, alkohol, juice og saftevand til maden, når du er tørstig mellem måltiderne og når du dyrker motion.

Når det ikke er så varmt, er det som regel tilstrækkeligt at drikke én til halvanden liter væske i døgnet.

Vælg gerne vand fra hanen. Vand fra hanen i Danmark er rent.

Kaffe og te tæller med i dit væskeregnskab. Husk dog at spare på sukkeret og fløden.

9. Kostråd: Spis mindre sukker 

6 ud af 10 børn og 4 ud af 10 voksne får for meget sukker. Over 80% af sukkeret får vi fra slik, sodavand, is og kager. 

Vi får ca. 10% fra søde morgenmadsprodukter og syrnede mælkeprodukter med tilsat sukker, som fx frugt-yoghurt.

Lidt er OK en gang i mellem. Vores største motto inden for proaktiv diætist er bl.a.: Alt er tilladt men med måde. 

Skær ned på de søde sager og drikkevarer både i hverdagen og på fridage. De fleste kan med fordel halvere forbruget af slik, sodavand, saft, is og kager.

Drik maks. en halv liter sodavand, saft eller energidrik om ugen og server vand eller Nøglehulsmærket mælk til måltiderne.

Køb ikke slik, kager og sodavand til lager. Når du har søde sager inden for rækkevidde, fristes du til at spise for meget af dem.

10. Kostråd: Spis mad med mindre salt

Efter kostrådene blev ændret fra 8 kostråd til 10, fik saltet sit eget råd, og det er bl.a. på grund af, at danskerne generelt får alt for meget salt. Hovedårsagen til problemet findes dog ikke i vores egen husholdning, men derimod industrien: Det meste salt får vi nemlig fra forarbejdede produkter som brød, kød-produkter, ost og færdigretter. Hvis man spiser for meget salt er der også en langt større risiko for forhøjet blodtryk og igen risiko for hjerte-kar-sygdomme. 

Det, vi selv kan gøre for at undgå for meget salt i kroppen, er at spise mindre af forarbejdet mad og halv-eller helfabrikeret mad, hvor industrien har tilført alt for meget salt. 

Man kan også gå efter nøglehulsmærket pålæg/produkter; de vil guide dig til fødevarer med mindre salt, sukker og fedt, flere kostfibre og mere fuldkorn.

Ugens opskrift: 

En sukkerfri, anderledes banankage

Til 10 personer

Ingredienser:

3 bananer (gerne overmodne)

3 æg

200 g hytteost

100 g skyr, naturel

100 g hvedemel

100 g grahamsmel, fuldkornshvedemel

1 tsk bagepulver

½ tsk natron

2 tsk vaniljesukker eller ½ tsk vanillepulver

0,5 tsk salt, stensalt, køkkensalt

30 dråber sødemiddel, Stevia flydende

100 g mørk chokolade

Fremgangsmåde

Mos de overmodne bananer med en gaffel og rør de resterende ingredienser i. 

Vend lidt hakket mørk chokolade i dejen til sidst.

Smør en rugbrødsform m. lidt olie og bag brødet ved 170 grader (varmluft) i 45 min. Kan nydes både varmt og koldt (konsistensen er meget forskellig). Opbevar bananbrødet på køl eller frys det evt ned i skiver, så du kan tage lidt ud efterhånden. Kan sagtens holde sig på køl i 4-5 dage.

Bon appetit fra din diætist 🙂

Share.

Der er lukket for kommentarer.