Ældrecenter Birkehøj i Øster Hornum har fået egyptisk facelift

0

Egyptisk kunst beriger nu den kulturelle del af hverdagen på Birkehøj Ældrecenter i Øster Hornum; et friskt pust fra de fjerne himmelstrøg. Overrækkelsen med fernisering skete som en overraskelse i pausen i den traditionsrige begivenhed ”Fællesspisning i Parkinsonforeningen Klub Himmerland”. Den egyptiske kunst er doneret af en lokal kunstner.

Mavis Faverey, art director med stor erfaring fra sit liv på de internationale scener, og i dag sekretær i Parkinsonforeningen Klub Himmerland, fortalte ved kunstafsløringen om sine oplevelser og indtryk af Egypten.
Mavis fortæller: – Jeg vil kun komme ind på, hvorfor Ægypten har haft et særligt aftryk i mit liv.
– I 1946 rejste jeg på armen af min mor på en lang sørejse til Østen, hvor vi sejlede igennem Suez Kanalen. Passagen igennem kanalen tog ca. mod 22 timer.
– Omkring 10 år senere sejlede jeg tilbage igennem Suez Kanalen og kunne genkende den her særlige duft af blandede krydderier og ørkenens sand. Et potpourri af dufte, som jeg havde oplevet før.
Fra skibsdækket kunne jeg vinke til Nomader på kameler i ørkenen.
De var ligeså nysgerrige som jeg var. Med store armbevægelser gengældte de mine hilsener. I Port Said fik jeg lov til at følge min mor i byen, og var tilskuer til hendes trang af indkøb af smukke kjolestoffer, parfumer og krydderier.

Bosatte sig i Egypten

– Efter 25 år vente jeg tilbage på en studietur og lovede mig selv, at jeg ville bo en stund i Egypten, engang, når jeg havde mulighed for det. Det skete i år 2000. Om vinteren tog jeg i flere år til Cairo, for at opdage og undersøge Egyptens nuværende mystik på egen hånd. Det har givet mig en berigende kreativ udvikling på mange kunstneriske planer.

Forelsket i papyrus

– Jeg forelskede mig i papyrus fortællingerne, og bestemte mig for at besøge Nildalen, hvor papyrusplanten stadigvæk dyrkes den dag i dag.
– Hvad er en papyrus plante?
Papyrus er en græsart, der forekommer naturligt i de tropiske sumpe i Afrika. Planten blev kendt af de gamle egyptere for tusinder af år siden og blev brugt som papir. I moderne tider, er planten blevet en prydplante i Europa, og i Holland er det en hyppig stueplante.Traditionelt dyrkes papyrus planten i Egypten i stort antal langs bredden af Nilen og især i Nil-deltaet.
– Jeg har besøgt Nil-deltaområdet, filmet og fotograferet samt oplevet lokalbefolkningen. Var gæst hos borgmesteren i en lille flække, hvor folk kun havde jord under deres fødder i deres beskedne boliger. Papyrus for dem er som pengesedler er for os, slutter Mavis Faverey sin beretning om en spændende livshistorie under fremmede himmelstrøg.

FOTO: Mavis Faverey fortæller om Egyptens papyrus.
Bryllups-scenen af Tutankhamon, som giftede sig med sin søster Ankhesenamon.
(Foto: Kurt.A.Nielsen)

Share.

Der er lukket for kommentarer.