Apoteket informerer: ”Feriemave” kan undgås og kureres med enkle midler

0

Nogle mennesker oplever, at maven slår knuder, når de ikke er i de hjemlige omgivelser, men på rejse i ind- og udland. Nogle oplever – typisk i det sydlige udland, og steder, hvor hygiejnen omkring maden ikke altid er helt i top, at få diarre, medens andre får det stik modsatte problem.

Årsagerne kan være mange. Diarre kan dels skyldes fremmede bakterier, som kroppen reagerer på, ved at øge tarmbevægelserne, og derved fremkalde diarre, men det kan også være sammensætningen/krydringen af maden, der får tarmene til at reagere.  

Gode råd ved tynd mave

Har man erfaring med at få tynd mave på ferien, er det en god iéd at forberede sig lidt hjemmefra. 

Den naturlige bakterieflora i tarmen kan understøttes ved at tage et supplement af mælkesyrebakterier i dagene op til og under rejsen. På apoteket findes flere produkter med mælkesyrebakteriestammer sammensat til rejsebrug. Apoteket er klar med rådgivning om, hvilke produkter man ellers kan medbringe, hvis der trods forebyggelse alligevel skulle opstå diarré. Ved diarré mister kroppen forholdsvis meget væske, og det kan betyde yderligere utilpashed. Derfor er det vigtigt at få tilstrækkeligt at drikke, meget gerne med lidt salt og sukker. Brusetabletter eller pulver med den rette sammensætning af disse elektrolytter fås på apoteket.

…og det modsatte:

Nogle mennesker oplever, at maven går i stå, når man ikke er i de vante omgivelser. Det kan være vanskeligt, hvis man er lang tid undervejs, at komme på toilettet, og nogle gange er det en ikke særlig behagelig oplevelse at skulle benytte offentlige toiletter. Måske sidder man stille i lang tid i bus, fly eller tog, får måske spist mindre groft og drukket for lidt vand og for meget vin. 

Hvad gør man så? 

Der er flere ting at gøre, først og fremmest sørge for at bevæge sig og få væske i kroppen, så tarmindholdet ikke bliver for tørt og knoldet. Spis også gerne nogle fiberholdige frugter og grøntsager og groft brød. På apoteket kan man købe fiberprodukter indeholdende loppefrøskaller i portionsbreve eller kapsler til at medbringe på rejsen. 

– Er det ikke nok, kan man bruge et afføringsmiddel, lyder det gode råd fra, og her må man gerne bruge et af de midler, som virker fremmende på tarmbevægelserne, fordi det kun er for en kort periode, fortæller personalet på Skørping og Støvring Apotek samt Arden Apoteksudsalg

– Har man reddet sig en akut forstoppelse, hvor der sidder hård afføring nederst i tarmen, kan et klysma være en god hjælp. Klysma fås i små 5-10 ml. tuber, hvis indhold sprøjtes ind i endetarmen. Efter 10-15 minutter virker det og får afføringen til at passere.

– Kom ind på apoteket og få gode råd om hvad du ellers bør huske til ferien!, lyder opfordringen.

Share.

Der er lukket for kommentarer.