Hurtig hjælp er dobbelt hjælp: Mastruphøj i Støvring har nu også sin egen hjertestarter

0

Når et hjertestop indtræffer, betyder hurtig hjælp forskellen på liv og død. På initiativ af bestyrelsen i Grundejerforeningen Mastruphøj i Støvring taget initiativ til at få hængt en hjertestarter – doneret af TrygFonden – op udendørs i svinget på Mastruphøj ud for hus nr. 23, så den er tilgængelig hele døgnet og kan ses på hjertestarter.dk.

Sammen med hjertestarteren fik grundejerforeningen et kursus, hvor beboere og bestyrelsesmedlemmer fra Grundejerforeningen Mastruphøj blev uddannet i livreddende førstehjælp, og i hvordan man bruger hjertestarteren.

Stød redder liv

– Vi er meget glade for, at Grundejerforeningen Mastruphøj har taget initiativ til at få en hjertestarter hængt op, for jo flere der hænger rundt i landet, jo større er chancen for, at der er en i nærheden, hvis uheldet er ude. Chancen for at overleve et hjertestop øges, hvis man får stød fra en hjertestarter inden ambulancen når frem, så det er vigtigt at udbrede kendskabet til, både hvor hjertestarterne hænger, og hvordan man bruger dem, siger Grethe Thomas, projektchef for TrygFonden Akutindsatser.

Skræmmende tal

Tal fra Dansk Hjertestopregister fortæller, at 66% af de personer, som falder om med akut hjertestop, får hjertemassage og kunstigt åndedræt af vidner, før ambulancen når frem.

Lidt over 13% overlever et hjertestop, svarende til hver syvende. Jo flere hjertestartere, der sættes op og bliver offentligt tilgængelige, desto større vil overlevelsesprocenten blive.

– Når man ringer 1-1-2, bliver man guidet igennem, hvordan man bruger hjertestarteren, så man skal ikke være nervøs for at tage den i brug, forklarer Grethe Thomas fra TrygFonden. 

– Hjertestarteren giver kun stød, hvis der er hjertestop, så man kan aldrig komme til at skade personen, der er faldet om, og det er vigtigt at huske på, understreger hun.

Hjælperne kan ikke gøre noget forkert

Når hjertestarteren tændes, guider en stemme brugeren gennem alle trin, og der afgives som nævnt kun stød, hvis hjertet ikke slår korrekt. Man behøver dermed ikke forhåndskendskab til hjertestarteren.

Hjertestarteren kan ikke betjenes forkert, og man må derfor aldrig tøve med at tage den i brug.

Det er altid bedre at gøre noget end at forholde sig passivt, selvom det er en uvant situation, man pludselig befinder sig i. Alle har mulighed for at se, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret på nettet, www.hjertestarter.dk, eller via applikationen ”TrygFonden Hjertestart”, som kan downloades gratis til iPhone, Windows og Android. 

Share.

Der er lukket for kommentarer.