Apropos Rebildfesten torsdag den 4. juli: DERFOR blev det netop Rebild Bakker

0

Det var en af de store locale sønner, der kom til at stå I spidsen for købet af oprindeligt 80 hektar lynghede I Rebild Bakker til det årlige gensyn mellem familie og venner på tværs af Atlanterhavet Danmark-USA: Max Henius, født i Aalborg 1859 og død i Aalborg 1935 efter et langt succesfuldt liv i USA, hvor urnen med Max Henius’ aske da også findes i Chicago.

Efter eksamen fra Aalborg Latinskole studerede Max Henius kemi på Polyteknisk Læreanstalt i Hannover, og han erhvervede en doktorgrad i kemi ved universitetet I Marburg, inden han emigrerede til USA og blev en af de mest ansete eksperter inden for udviklingen af bryggerihåndværket i USA.

Han var så velanskrevet, at han blev bestyrelsesformand for Chicagos biblioteksvæsen.

Max Henius var desuden en af de absolut drivende kræfter i bevarelsen og styrkelsen af forbindelserne til det gamle fædreland Danmark, og via samarbejde mellem forskellige dansk-amerikanske foreninger lykkedes det ham i 1906 at stå i spidsen for dannelsen af Det Danskamerikanske Selskab.

Dét blev den egentlige platform for købet af de første 80 hektar i Rebild Bakker, overdraget til den nykronede Kong Chr. X som gave i 1912 under overskriften ”Danmarks første Nationalpark”, omend i noget mindre målestok med den store amerikanske Yellowstone Nationalpark som forbillede, og her med det helt konkrete formål at kunne mødes for at fejre venskab og mellemfolkelig forståelse hvert år den 4. juli på USA’s uafhængighedsdag.

Share.

Der er lukket for kommentarer.