I Smidie bor en kreativ storfamilie. Storfamilie efter nutidige forhold, for Jørgen S. Mortensen fortæller, at der i gammel tid boede en familie med ni børn. De levede af at dyrke jorden bag huset. I Smidie har husene i øvrigt navn efter, hvem der boede der for et par generationer. Så en gang i fremtiden bliver huset på bakken måske kaldt Jørgen og Mettes hus.
Laboratoriet
I virkeligheden er det to huse. Huset på toppen af bakken, hvor familien selv bor, og nabohuset, som i dag er bygget om til værksted. Eller laboratorium, som Jørgen selv kalder det. På husmuren hænger et træskilt med teksten: Fletværk i Smidie. Gennem vinduerne fornemmer man, at huset rummer et kreativt værksted. Og inde i laboratoriet overvældes man af de mange projekter og kreative ideer, som ligger, står og hænger overalt i rummet. Laboratoriet er et sandt multirum, hvor der bliver leget, bygget, opfundet, flettet og indøvet cirkusnumre.
At leve af sine hobbies
Jørgen lever af sine hobbies. Det kan han, fordi han bor billigt, kører langt og arbejder meget, som han selv siger. ”Det er ikke noget, man bliver rig af. Men det er nu også lige meget,” tilføjer Jørgen. Og det er tydeligt at se og mærke, at familien i stedet er rige på livglæde, kreativitet og gå-på-mod. Jørgens kone, Mette, har gennem flere år levet af at flette pil og afholde kurser i pileflet. Derfor har familien også deres eget stykke med pil på en af de små marker ved huset. I dag sker det stadig, at Mette fletter en kurv eller et fuglefoderhus, men ellers er det mest Jørgen der fletter – ikke så meget i pil, men i alle mulige materialer. Derudover bygger han domer. Og så har han sit eget cirkus sammen med makkeren Søren. Familiens børn, der så småt er ved at flyve fra reden, har arvet de kreative gener. Således er en rejst til USA for at lave film, mens en anden er i Kina for at lære kinesisk.
Matematikprojekt i Smidie
Hver sensommer bliver der livlig aktivitet på gården. Jørgen samarbejder med læreruddannelsen i Aalborg, hvor han hvert år laver et projekt med de kommende matematiklærere. Projektet sættes i gang ved at Jørgen besøger seminariet. Kort tid efter kommer de studerende på besøg på gården, hvor de sammen med overbygningselever fra henholdsvis Bælum og Terndrup skole kaster sig ud i kreative projekter, som på den ene eller anden led rummer et element af matematik og geometri. Der bliver syet bolde, flettet lamper og bygget domer. En af domerne står i dag som drivhus i naboens have. ”Det er jo fedt, for sådan en stor, skoletræt dreng at komme ud og bruge sine hænder, lave noget, der rent faktisk skal bruges, og så lære matematik oveni. ” fortæller Jørgen, der hvert år begejstres over skoleelevernes engagement. Samtidig får han også et smil på læben over det kulturchok, det er for nogle af de lærerstuderende at komme til Smidie: ”Det sker hvert år, at der kommer nogen og spørger, om der ikke er en bager eller købmand, for de har ikke fået morgenmad,” fortæller Jørgen, og så peger han mod henholdsvis Kongerslev og Bælum: ”Jo, 4 km den vej eller 4 km den vej.” Sådan er vilkårene, når man bor i Smidie.
Kulturugerne i Rebild Kommune
Udover det gode samarbejde med områdets skoler, er Jørgen involveret i flere kreative projekter i Rebild Kommune. Blandt andet Kulturugerne i Rebild Kommune. Her har han i flere år bidraget med domer og skulpturer. I år er det planen, at hans nyeste påhit: Natmandens Blomster skal indgå. Natmanden er skraldemanden, som kom og hentede affaldet i gamle dage. Natmandens blomster er lamper, bygget ud af genbrugsmaterialer, som alle kommer til at ligne blomster. Når projektet er helt færdigt, er det meningen, at de skal blive til interaktive skulpturer, hvor man kan styre lyset med en APP på telefonen. Ved Kulturugerne håber Jørgen, at der kan blive mulighed for, at folk kan bygge deres egne blomster.
Legekammerater
I det hele taget går Jørgens projekter ud på inddragelse af andre. ”At finde legekammerater,” som han selv beskriver det. ”Det er altid sjovere, hvis man kan finde nogen, der vil være med, og se, hvad det så kan blive til.” Og spektret af legekammerater er bredt. Der er Søren, den anden halvdel af Det Flyvende Kuffertcirkus, foruden en lang række kreative ildsjæle spredt ud over hele Danmark – ja faktisk hele verden.