Diætistens klumme, – den første af ialt 12 sundhedsklummer i Vores Avis

0

Af Rúna Gisladottir
Autoriseret klinisk diætist

Jeg vil i de kommende 12 uger komme med fif og idéer til vægttab, optimering af kosten, sunde opskrifter, ernæring ved træning og meget meget mere.

Et nyt år er begyndt og med det følger, traditionens tro, nytårsforsætterne.
Det klassiske nytårsforsæt er, at ville tabe sig, træne mere og blive sundere.
De fleste går all-in på projekt vægttab, men min erfaring, som klinisk diætist, er at nyhedsværdien ikke varer særlig længe. For det er hårdt at tabe sig, det er hårdt at være i energiunderskud og det er hårdt at følge restriktioner. Det er også en af grundene til at vi stopper. Vi stopper ikke fordi vi lige pludselig ikke har lyst til at være sunde, eller fordi projektet bliver mindre vigtigt, men fordi det bliver for hårdt.

Når vægttab og livsstilændringer bliver for hårdt, er det fordi vi stiller for store krav til os selv. Vi opstiller for mange restriktioner og tilgangen bliver en ‘alt eller intet politik’, som er dømt til ikke at holde. Når vi så, efter vores egen opfattelse, “fejler”, har vi en tendens til at tale grimt om os selv og tænke “nu kan det også være lige meget” og ét stykke chokolade bliver lige pludselig til en hel plade.

Sandheden er at det ikke er lige meget om du spiser ét stykke chokolade eller en plade. Det har betydning for dit vægttab, hvor mange kalorier du spiser.
Et vægttab kræver opmærksomhed, og kan ikke lykkes med en fiks kur på få måneder.
MEN der er altså plads til noget af det ‘forbudte’ – så mit råd er: Vælg det du aller bedst kan lide, så bliver det også nemmere at vælge det andet fra. Små ændringer kan give store resultater, og du kan opnå et varigt vægttab uden at lide afsavn.

Fif til hvordan
du starter et vægttab:

Vælg T-tallerken modellen når du spiser. Halvdelen er tallerkenen skal være grøntsager, 1/4 kød, 1/4 ris, pasta, kartofler eller brød. Der er også plads til et par spiseskeer sovs eller dressing.
Portionsanret din mad i køkkenet. På den måde er maden ikke ligeså let tilgængelig, og nr. 2 portion bliver derfor et bevidst valg, og ikke hyggespisning du ikke lige lagde mærke til.
Måltidet skal varer i 20 minutter. Vi begynder først at danne mæthedshormoner efter 20 minutter, så hvis du er færdig med at spise efter 5 eller 10 minutter, giver du ikke dig selv lov til at vurdere om du stadig er sulten.
Spis mad, når du spiser mad. Giv din mad opmærksomhed. Vi har en tendens til at spise mere mad, hvis vi sidder foran fjernsyns- eller computerskærmen.

Ugens opskrift:
Laksefrikadeller og rodfrugter med feta og oliven
Laksefrikadeller/ 18 stk.
350 gram laks
1 løg
1 æg
1 spsk. tørret dild
1 håndfuld frisk spinat
Saft af 1 lime
1 spsk. havregryn
1 spsk. rugmel
1/2 tsk. Stødt muskatnød
Salt og peber

Fremgangsmåde:
Fjern skindet fra laksen. Kom laks, løg, æg, tørret dild, frisk spinat, limesaft, havregryn, rugmel, stødt muskatnød, salt og peber i en skål, og blend det med en stavblender. Form farsen til 18 små frikadeller og steg dem på en pande med fedtstof i ca. 4 minutter på hver side ved middel varme.

Rodfrugter med feta
og oliven/ 4 personer

320 gram gulerødder
320 gram pastinak
320 gram rødbeder
2 spsk. olivenolie
2 hakkede fed hvidløg
1 lille hakket chili
1 spsk. citronsaft
100 gram sorte oliven
100 gram fetaost eller Puckost
Bredbladet persille
Flagesalt

Fremgangsmåde:
Skræl gulerødder, pastinak og rodbede og skær dem i stave. Læg dem på bagepapir i en bradepande og vend dem i olie, hvidløg og chili. Bag rodfrugterne ved 200 grader varmluft i 30-45 minutter, til de er gyldne og møre. Vend rodfrugterne under bagningen. Udsten olivenerne og hak dem groft. Vend oliven og citronsaft forsigtigt i rodfrugterne. Tilsæt en smule salt. Ved serveringen: Smuldr fetaosten over rodfrugterne og pynt med masser af hakket persille.

Share.

Der er lukket for kommentarer.