Diætistens klumme: Varigt vægttab

0

AF: Rúna Gisladottir
Autoriseret klinisk diætist

Jeg vil fortsætte sidste uges fokus på vægttab med at give et overblik over hvad en diætist kan hjælpe med i forhold til en vægttabsproces.
– Mange tror, at når de bestemmer sig for at tabe sig, så kommer de og får en kostplan, smider 10 kilo, og tænker, at så er de ”blevet fixet”, men det er vigtigt, at folk lærer noget og ikke kun får en kostplan at følge. Det er vigtigt, at folk også efter vægttabet ved, hvad det er for madvarer, de skal gå udenom eller spise i begrænsede mængder for at holde den nye vægt.

Jeg synes bestemt ikke, at forbud er vejen frem, hvis man vil ændre sin livsstil.
Derimod er der sagtens plads til et stykke chokolade hver dag, hvis det er det, der skal til for at holde ud at omlægge sin livsstil.
– I min verden er der intet, der er forbudt at spise. Det handler om at få mere fylde og mæthed for færre kalorier og om mængden og fordelingen af kalorierne.
Derfor er der intet i vejen med at spise et stykke slik, hvis man ellers har fyldt maven med sunde sager dagen igennem.

Nyd kalorierne – du må gerne
Det man bl.a. kan lære ved at følge en kostplan man får hos en diætist, er hvordan fordelingen af energi i maden optimalt skal fordeles. Og det kan godt være rigtig svært, men til en start kan man begynde at interessere sig for kalorier og mærke efter sin egen sult og mæthed.
Alle kender også til det, at man ”falder i” og kommer til at spise noget usundt. Det er der som sådan heller ikke noget galt med, for kalorieindtaget i løbet af en dag kan sagtens justeres, så man stadig holder sig til det antal kalorier, man bør indtage, hvis man gerne vil tabe sig, men det er i tankerne, at det sværeste arbejde foregår.
Det tager nemlig utrolig lang tid at lære sig selv at tænke anderledes på både sult og mæthed.
– Hvis man spiser noget forkert, så får mange dårlig samvittighed, og det skal man langsom lære, at det behøves man bestem ikke at få. Hvis man er kommet til at forgribe sig på f.eks. en kanelsnegl, så skal man i stedet lære at nyde de kalorier, man får og så nedjusterer i forhold til noget andet mad eller tage et bevæge sig noget ekstra den følgende dag. Men jeg ved også, at det tager lang tid. Ligesom de vaner, man igennem et helt liv opbygger, så skal man langsom til at opbygge nogle nye sundere vaner som ved en livsstilsændring skal laves om.

Vaner er svære at bryde
– En livsstilsændring er for resten af livet, og det tager utrolig lang tid at bryde de vaner, man har opbygget igennem 30, 40, 50 år. Man er måske vant til at spise noget sødt om aftenen, og det er nemt at tage en snickers ud af skabet, men det er ikke ret meget anderledes at tage et stykke knækbrød med pålægschokolade, og det må man altså gerne, for så kan man stadig få stillet behovet for noget sødt, siger hun.
Et besøg hos en diætist kan være en kickstarter til at komme i gang med den livsstilsændring, man går og ønsker sig. Men oftest handler det egentlig ikke om selve maden. Jeg har mange gange oplevet, at jeg fungerer lidt som en coach, hvor klienterne får luft for mange frustrationer, der kan være skyld i de dårlige madvaner.
Derfor er det også ekstra svært at bryde de dårlige vaner, og flere har brug for at blive fulgt af diætisten i længere tid.

Ugens opskrift:
Spidskålssalat med bulgur og bær – en super lækker frisk salat:
Ingredienser:
200 g bulgur, kogt
1/4 spidskål
100 g jordbær
100 g hindbær
120 g avocado
30 g cashewnødder
60 g feta,
2 spsk purløg
1 spsk mynte, frisk
2 spsk citronsaft
1/4 tsk salt

Fremgangsmåde:
Kog bulguren efter pakkens anvisning og lad den køle af efter tilberedning.
Snit spidskålen fint.
Skær jordbær i skiver eller både.
Avokadoen skæres i tern.
Purløg og mynte snittes fint.
Alle ingredienser blandes sammen og smages til med salt og citronsaften.

Share.

Der er lukket for kommentarer.