Få styr på dit energiforbrug og skån både miljø og budget

0

Annonce

Heldigvis er der kommet øget fokus på, hvor meget energi der går til spilde i danske og europæiske hjem. Energiforbrug er en af de helt store klimasyndere samtidig med, at det også er en stor udgiftspost i mange familiers husholdningsbudget. I denne artikel zoomer vi ind på to konkrete tiltag, som kan hjælpe dig med at spare både penge og CO2 fremover. Har man øje for energibesparelse, kan man nemlig snildt implementere nogle løsninger i hjemmet, som giver både økonomisk og miljømæssig pote.

Få isoleret din bolig og undgå varmetab

Der er stort fokus på isolering og anvendelse af nye metoder ved nybyggeri. Men bor man i et hus eller en lejlighed af ældre dato, så kan der faktisk sive overraskende meget varme ud på grund af mangelfuld isolering. Lidt groft sagt, så er isolering det element, der holder klimaet indenfor adskilt fra klimaet udenfor. Mange oplever måske, at de skal skrue meget op for varmen om vinteren for at holde temperaturen oppe indendørs. Faktisk sker det ofte, fordi der er et stort varmetab. Ved gamle huse er efterisolering den eneste effektive måde at komme det problem til livs på. Med efterisolering ved vinduer, loft og vægge sikrer du dig, at dit hjem holder bedre på varmen.

Inden for genren efterisolering er den teknik, der hedder hulmursisolering den mest populære type. Hulmursisolering er en form for energirenovering, der kan spare dig for mange penge på den lange bane. Man går simpelthen ind og dækker det hul, der er mellem den ydre og den indre væk i særligt gamle huse fra 1980´erne eller før. Det gør, at varmen ikke så nemt kan sive ud ved ydermuren. Energi i boliger er naturligt nok en af de måder, vi mennesker belaster klimaet på. Derfor vil isolering også være en god ting, hvis man går op i at passe på vores natur og modvirke global opvarmning.

Tænk over hvilken varmekilde du anvender

Isolering er én ting, og varmekilder er noget andet. Mens de færreste skænkede varmekilder megen omtanke for 20 år siden, så er der heldigvis kommet øget fokus på det anno 2020. Flere og flere danskere går op i at få miljørigtige varmekilder installeret i deres hjem. For eksempel kan en brændeovn slide meget på klimaet, fordi den afgiver meget CO2. Selvom den er utrolig hyggelig og giver et autentisk look, så bør man skifte den ud med en biopejs. En biopejs kan også skabe god stemning, men det kører bare på biobrændsel i stedet for brænde. Biobrændsel er CO2-neutralt, og du kan derfor fyre op med den gode klimasamvittighed i behold.

Forskellige energibesparende varmepumper kan også være med til at nedsætte og optimere dit energiforbrug. I mange gamle huse vil der være et oliefyr installeret. Oliefyret er dog også problematisk, fordi det forurener meget. Overvej at udskifte det med et pillefyr, som kører på afbrænding af sammenpressede træspåner og savsmuld.

EU lavede sidste år en række regler og målsætninger på området. Fra politisk side opfordres der til, at alle medlemslandene igangsætter en national indsats for at sikre energibesparelse og effektivisering af boliger – både i det offentlige og det private. Det er altafgørende for at nå målsætningen om klimaneutralitet på europæisk niveau.

Share.

Der er lukket for kommentarer.