”Flyvere i natten…” en gribende turist-oplevelse med Niels Nørgaard Nielsen

0

Turistforeningens tur til Flyverstenen forleden endte med at være en gribende oplevelse. Ganske vist har Niels Nørgaard Nielsen både skrevet og fortalt tingene mange gange, men denne gråvejrsaften var noget særligt. Da deltagerne stod ude ved sumpen, hvor tyskerne havde begravet den 11 mand store besætning, var der 2-3 af deltagerne, som på stille vis oplyste, at deres far havde været med til at grave de døde op i juni 1947, så de kunne blive begravet på Aarestrup Kirkegård.

Forud var gået en travetur gennem Torstedlund Skov frem til et stykke med bøgetræer. Her var første stop. Det var her, flyveren i natten mellem den 20. og 21. april 1945 havde ramt trætoppene, så de blev flænset af.
Nu er træerne store, og der er intet unormalt at se på dem. Men det var her, det skete, bemærkede Niels.

Næste stop var Flyverstenen, som er rejst på nedstyrtningsstedet. Niels fortalte, hvordan forskellige folk fra egnen havde samlet metaldele i dagene efter nedstyrtningen. Da komitéen bestående af arbejdere fra Nørlund Savværk ville rejse mindesmærket måtte de til Rold for at hente propellen hos en lokal produkthandler. – I øvrigt vender propellen sådan, at den peger i den retning, hvorfra flyet kom, bemærkede Niels.
Tredje stop var ved lavningen ganske tæt ved Flyverstenen. Her havde tyskerne begravet flybesætningen, og de have ligget mere end to år i jorden inden de ved et tilfælde blev fundet af en skovarbejder, hvis stok gik gennem jordlaget og ned i noget stærkt ildelugtende.

Fjerde stop var krigergravene på Aarestrup Kirkegård. I mellemtiden var solen gået ned, så det var aldeles mørkt. På billedet øverst til højre ser man Niels i gang med at gennemgå hver af de 11 grave.
Sidste stop var Aarestrup Forsamlingshus, hvor kaffe og kage stod klar og ventede på at de 50 mennesker skulle ankomme. Niels havde medbragt en kasse med bogen: Historien bag Flyverstenen i Torstedlund Skov, en bog som Lokalhistorisk Arkiv for den tidligere Støvring Kommune har udgivet. Det var en meget glad og tilfreds Niels Nørgaard, der som afslutning bemærkede, at ”Det var ligegodt det største antal bøger, jeg har solgt på en enkelt aften”.

FOTO: Niels Nørgaard Nielsen fortæller blandt gravene.

Share.

Der er lukket for kommentarer.