Forstå din elregning

0

Denne artikel indeholder annonceret indhold.

Har du svært ved at forstå din elregning? Undrer du dig over, hvad det reelt er, du betaler til, og har du svært ved at forstå, hvorfor prisen på elregningen er så høj, når nu du er så god til at spare på strømmen? Så er du kommet til det helt rette sted. Her i denne artikel kan du nemlig blive klogere på, hvordan din elregning er sat sammen, så du kan lære at forstå, hvad det egentlig er, du betaler for. Så læs med her og bliv klogere.

Du betaler for kWh

En væsentlig del af din elregning udgøres af antal kilowatt-timer, også kaldet kWh, og her betaler du en pris pr. kWh. Det betyder, at hver eneste gang du tænder for stikkontakten for at oplade din smartphone, når du tørrer hår med din føntørrer efter badet, og når du laver mad på dit komfur, så bruger du kWh.

Men hvad koster en kWh så? Det korte svar er, at prisen kan variere meget. Prisen på en kWh er nemlig styret af den nordiske elbørs og den gældende markedspris på en kWh. Ligesom det gør sig gældende med alt muligt andet, så afhænger prisen i høj grad af udbud og efterspørgsel.

Derudover er der også en række andre faktorer, der spiller ind i forhold til den endelige pris. Det kan for eksempel være vejret. Hvis det for eksempel har blæst eller regnet meget, så vil strømproduktionen fra vindmøller og vandkraftværker være stor. Det har den store fordel, at prisen på strøm i så fald vil falde.

Er der derimod tale om en meget varm og tør sommer, hvor vindmøllerne ikke har været i gang, så vil prisen på en kWh stige.

Når alt kommer til alt, så betyder det med andre ord, at en kWh ca. kommer til at koste dig omkring 2 kr.

Hvor mange kWh er det normalt at bruge?

I gennemsnit bruger vi danskere 1.600 kWh om året, og det fordeler sig ud over alle de mange forskellige strømforbrugende apparater, der er tilgængelige i de private hjem. Det kan for eksempel være:

  • TV
  • Computere
  • Mobiltelefoner
  • Vaskemaskiner
  • Opvaskemaskiner
  • Tørretumblere
  • Køleskab og fryseskab

Hvis du for eksempel har et fjernsyn, der er på 115 watt, så betyder det, at når det har stået tændt i en time, så har du brugt 0,115 kWh. Det betyder med andre ord, at du kan se fjernsyn i hele 8,7 timer for en enkelt kWh, hvilket svarer til, at det ca. har kostet dig 2 kr. at se fjernsyn i en hel dag. Dertil skal du lægge alle de andre strømkilder oveni og tage højde for dem, der kører hele døgnet rundt fx køleskabet.

Share.

Der er lukket for kommentarer.