Fortælleværkstedet i Terndrup er en solid succes

0

Ældre Sagens Fortælleværksted, som arrangerer eftermiddagsforedrag i Terndrup Medborgerhus hver anden mandag (i kalenderens ulige uger), er et glimrende og opløftendede eksempel på, at mødet med spændende personligheder, som har noget på hjerte og levende fortællinger med i bagagen, fortsat kan hamle op med tv, internet, facebook og lignende.

Senest har Fortælleværkstedet budt på foredrag af henholdsvis eventyreren Jørgen Sørensen, nu bosat i Havndal, og det tidligere præstepar Bente og Finn Carpentier, som havde deres virke i blandt andet Terndrup, Skibsted, Lyngby.

Til begge foredrag kom der rigtig mange tilhørere, fx 75 til Bente og Finn Carpentiers foredrag.

Faderen blev skudt

Jørgen Sørensen fortalte om sin turbulente start på på livet i 1944: – Jeg blev født i 1944, en uge efter min far, som var politibetjent, blev skudt af tyskerne.

Jørgens opvækst kom derfor til at foregå på et husmandssted hos bedsteforældrene i Helsted nordvest for Randers.

Skolegangen var kun hver anden dag, men et ophold på ungdomsskolen i Vivild gav et stort løft, hvorefter Jørgen blev udlært som mekaniker og samtidig kastede sig over en karriere som racerkører på motorcykel, og han nåede at køre ved et udenlandsk stævne med 30.000 tilskuere.

Ståltanke i Haverslev

Jørgen købte derefter en cykelforretning i Bjerregrav og senere en virksomhed i Haverslev, hvor ståltanke og både var på programmet.

Senere begyndte et samarbejde med kollegaen Laust Sommer med aktiviteter i Rumænien, og det førte til arbejde for udenrigsministeriet i et forsøg på at skubbe i den rigtige retning med henblik på at indføre demokrati i det forarmede land: – Senere fik jeg lyst til at starte et rejseselskab med Rumænien som speciale, og i 1993 så JS Rejser dagens lys, fortalte Jørgen Sørensen.

Hans første hustru var død af cancer, og hans anden hustru, som deltog i driften af rejseselskabet, døde nu også af cancer, naturligvis til stor sorg for Jørgen. Rejseselskabet har i dag navnet Aktiv Ferie og arrangerer både bus- og flyrejser. Det drives iøvrigt af en rumænsk kvinde ved navn Carmen.

Med til historien hører, at Jørgen på et tidspunkt købte et rumænsk børnehjem for én krone og renoverede det, så fattige familier kunne få hjælp.

Det humoristiske foredrag blev flere gange afbrudt af store klapsalver, og det hele blev skyllet ned med rumænsk 57% slivovitch til kaffen…!

Jo, det var en herlig mandag eftermiddag i Terndrup Medborgerhus.

Dronning Margrethe på hemmeligt besøg

Forleden var turen så kommet til præsteparret Bente og Finn Carpentier, og de havde også adskillige gode oplevelser og anekdoter at berette om.

For eksempel da ingen ringere end Hendes Majestæt Dronning Margrethe i 1999 kom på hemmeligt besøg, da Bente og Finn var præstepar ived Skelund Kirke.

Den kendte kirkekunstner Maja Lise Engelhardt, som iøvrigt siden 1981 har boet i Asger Jorns tidligere hus i Colombes ved Paris, havde som en af sine første store opgaver udsmykket Skelund Kirke: – En dag kom der besked fra hoffet, at Dronning Margrethe gerne ville besøge kirken for at se udsmykningen, på dén betingelse at det kunne foregå i hemmelighed uden blitzlys og nysgerrige journalister, fortalte præsteparret, som inviterede dronningen på kaffe i præstegården, og hun sagde ja tak!

Et slag for småbyerne

Bente Carpentier benyttede iøvrigt meget aktuelt foredraget til at slå et slag for de mindre by- og landsbysamfund: – Jeg er født og opvokset i den lille landsby Pederstrup på Djursland. Både der og i de andre mindre landsbysamfund i ”Nærheds-Danmark”, vi har haft fornøjelsen at virke i, findes der så mange kvaliteter, som det er svært at undvære, og man kommer hinanden ved på en særdeles positiv måde.

Fortælleværksted2

 

Share.

Der er lukket for kommentarer.