Frivilliggruppen for Flygtninge i Skørping og Nørager efterlyser kontaktfamilier til 98 nyankomne flygtninge

0

Den frygtelige borgerkrig i Syrien, som gennem de seneste fire år har kostet et ukendt antal titusinder af borgere livet i kampen mod Bashar al-Assats diktatoriske regime, får nu også betydning for Rebild Kommune: Mens antallet af flygtninge gennem de senere år har ligget nogenlunde stabilt omkring de 20, kommer der i år det fem-dobbelte antal, nemlig 98, flygtninge til Rebild Kommune.Flygtningene har fået opholdstilladelse, og kommunen har ansvaret for flygtningene i tre år, inklusiv bestræbelser på at skaffe jobs eller praktikpladser til alle.

Det samlede antal flygtninge, som ventes til Danmark i 2015 med opholdstilladelse, er omkring 12.000.

Målt efter en millimeter-demokratisk fordelingsnøgle ud fra indbyggertal skulle Rebild Kommune modtage 62 af disse 12.000 flygtninge, men Udlændingestyrelsens genberegning af kommunekvoterne er landet på 98 for Rebild.

En voldsom opgave

I Rebild Kommune er der ansat to medarbejdere inden for flygtningeområdet, og det bliver en stor udfordring at tackle opgaverne med at skaffe et menneskeligt tilfredsstillende forløb for de mange flygtninge gennem de kommende tre år.

Mange flere kommer til

Den nævnte 2015-kvote på 98 flygtninge kommer næsten alle fra det borger-krigs-hærgede Syrien, og et fåtal fra Somalia/Eritrea.

De 98 er næsten udelukkende mænd, og en stor del ventes inden for de kommende år at få bevilget familiesammenføring, og dermed vil antallet vokse yderligere, med behov for involvering af lokalbefolkningen i integrationen, hvis den skal lykkes ordentligt.

Billedet viser til venstre Lisa Bendsen, til højre Anne Cathrine Hulthin Andersen, begge aktive i bestyrelsen  hos Frivilliggruppen for Flygtninge i Skørping og Nørager, anbefaler på det varmeste læserne at melde sig som kontakt-familier: – Man får dobbelt igen ved at hjælpe med nogle praktiske ting, lidt sprogtræning osv., og de fleste flygtninge er gode til engelsk, da det typisk er veluddannede personer, det er lykkedes at flygte,  fortæller Anne Cathrine.  

 

Frivilliggruppe vil gerne være endnu flere

Når forfulgte og i en del tilfælde torturerede, familieløse flygtninge får opholdstilladelse i Danmark, er det meningen de skal integreres i det dane samfund.

Det gælder også de 98 flygtninge, som omtales i artiklen herover.

Her spiller ”Frivilliggruppen for Flygtninge i Skørping og Nørager” en afgørende rolle med sine over 100 medlemmer: – Vi vil gerne være endnu flere, for der er et stort behov, og især vil vi gerne opfordre til at melde sig som kontakt-familie for en eller flere flygtninge, fortæller Lisa Bendsen, gymnasielærer bosat mellem Rebild og Skørping, og aktiv i Frivilliggruppen gennem mange år.

Kniber med jobs

Nørager er hjemsted for modtagecentret med opgaven at tage imod samtlige flygtninge, som ankommer til Rebild Kommune.

– Problemet er bare, at der desværre kun kan skaffes ganske få jobs eller praktikpladser i Nørager og omegn, og derfor kniber det med at få flygtningene aktiveret og integreret, forklarer Lisa Bendsen og Anne Cathrine Hulthin Andersen, Skørping, fra Frivilliggruppen.

Risiko for isolation

Lisa Bendsen advarer imod, at flygtningene let risikerer at komme til at leve i isolation, hvis de ikke får kontakt til danske familier: – Som kontaktfamilie forpligter man sig ikke til en hel masse; fx vil det være fint med en til halvanden times hyggeligt møde et par gange om måneden, hvor flygtningen(e) kan få råd og vejledning, lidt sprogudveksling og måske hjælp til nogle rent praktiske ting, forklarer Lisa.

Det er billigt

Anne Cathrine er en af de første, der har bestået og fået en master i den nye uddannelse ”Verdensmusik”, blandt andet med fire måneders praktikophold i Sydafrika. I øjeblikket skriver hun speciale i musikterapi.

Netop sang og musik kan være gode ”nøgler” til at starte en god integration, viser erfaringerne.

Foruden Lisa og Anne Cathrine tæller bestyrelsen i Frivilliggruppen Hanne Munk, bosat i Nørager og præst i Arden, samt Hans Rønnau, Skørping.

Som medlem betaler man 20 kr. årligt i kontingent og opføres på en mail-liste, som gør det nemt og hurtigt at komme i kontakt med hinanden.

Også på facebook

Desuden har Frivilliggruppen startet en facebook-gruppe under navnet ”rebild bakker op”.

– Facebook-profilen bruges som en slags opslagstavle, hvor de forskellige aktiviteter i Frivilliggruppen bliver opslået, og hvor flygtningene kan efterlyse fx lektiehjælp, en brugt cykel eller lignende, forklarer Anne Cathrine og understreger, at alle kan melde sig til facebook-gruppen, ganske uforpligtende.

På billedet ses fire af de syriske flygtninge i Kig Ind, Nørager, hvor de fordriver tiden med hyggesnak, læsning, billard og andre spil, mens de håber og venter på at få en praktikplads. Til venstre Takim, uddannet maler fra Damaskus. Han håber på en praktikplads hos en maler eller i et malerværksted. Til højre Mohamed, også fra Damaskus. Han venter på et praktikophold hos en frisør, mens den unge mand i rød trøje bagerst er stenhugger og håber på en praktikplads hos en dansk stenhugger. Nummer to fra højre har læst jura på et universitet i Syrien, men  satser nu på en praktikplads i et supermarked eller en sportsbutik. Mange flygtninge benytter café-tilbudet i Kig Ind hver onsdag eftermiddag, og der er i reglen en gruppe på 10-12 personer med skiftende sammensætning fra gang til gang.

Flygtninge

 

FOTO: Jørgen Bendsen

Hans Henrik Borup Laugesen

hh@vores-avis.dk

 

Share.

Der er lukket for kommentarer.