Gældsfrihed og bæredygtigt byggeri i fokus i foredrag og nyt lokalt initiativ

0

Klima Rebild 2018 – (se omtale af mulig hæderspris andetsted i Vores Avis i denne uge) – myldrede med et imponerende opbud af forskellige arrangementer.
Vi har omtalt en del, men ikke det spændende arrangement med højskolelærer og ekspert i alternativt lavenergi-byggeri Steen Møller, underviser på Brenderup Højskole; – det kommer her:

Omkring 40 fremmødte oplevede Steen Møllers nyeste projekter i salen på Kulturstationen, som et indslag i Klima Rebild.
Selv om Steen Møller har nye projekter på beddingen, som i sig selv er spændende, er budskabet dog ikke ændret væsentligt siden han fortalte første gang på TV i serien om Friland: – Der skal være tid til at leve, det handler ikke kun om at overleve. I vores effektive samfund i dag bliver vi ofte fanget af gældsfælden, der holder os fast i en skruestik. Hvis vi giver efter for tankeløst forbrug, bliver vi siddende i skruestikken livet igennem og arbejder hovedløst for værdier vi ikke har glæde af, og som bliver til en last. Husenes værdi bliver opskruet, så unge skal ind i gældsfælden for at få noget at bo i, mens de ældre, som Steen Møller så malerisk beskriver det, ”dør med en guldklump i røven”.

Byg billigt og minimalistisk
En måde at slippe ud af gældsfælden – eller undgå at komme ind i den, er ifølge Steen Møller at bygge billigt og indrette huset, så det opfylder de behov, vi har for vand, varme, el og spildevandsrensning.
Steen Møller viste i sit indlæg, hvordan det såkaldte off-grid-hus blev bygget på Brenderup Højskole som et forsøgsprojekt, og viste hvordan de tekniske finesser blev udtænkt.
Huset kan ses på Brenderup Højskole, som holder åbent hus hver uge.
En anden idé, Steen Møller har gang i, er projektet Grobund i Ebeltoft hvor der skal købes en nedlagt fabrik, som skal huse et nyt fællesskab, hvor man vil bosætte sig og producere fødevarer og fiske på en bæredygtig måde, som både naturen og mennesker kan holde til.

Initiativ fra Himmer-
landsbyen i Aarestrup
Foredraget var arrangeret af øko-landsbyen Himmerlandsbyen i Aarestrup, som før har haft Steen Møller på besøg. Anledningen var Himmerlandsbyens nyeste projekt, som blev skudt i gang i forbindelse med Klima Rebild 2018.
Lene Dahl og Kersten Bonnen fra Himmerlandsbyen fortalte om projektet Bæredygtigt Læringsrum og foreningen Bæredygtig Læring. Idéen går ud på at bygge et bæredygtigt hus, som har til formål at være samlingssted for bæredygtig læring, men også være et udstillingshus for materiale og teknikker, som skåner miljøet og tager højde for de klimaforandringer, som er ved at ske.
Det er fx grønne tage, regnvandsopsamling, træuldsisolering, FSC-certificeret træ og andre mere utraditionelle tiltag som kompost, der producerer gas til madlavning.

Efterlyser ildsjæle
Lene Dahl og Kersten Bonnener i gang med at søge ildsjæle til Foreningen Bæredygtig Læring, som har til formål at formidle tankerne fra FN’s bæredygtighedsmål og har særligt børn og unge i tankerne, blandt andet på baggrund af et gammelt afrikansk ordsprog, som lyder: Vi ejer ikke jorden, vi har lånt den fra vores børn. Lige nu er vi i gang med at formøble vores arv, så der kun er gæld tilbage til børnene, og det skal vi gøre noget ved.

Randi Stub

FOTO:
Andreas Bekker

Share.

Der er lukket for kommentarer.