Håbet skal man altid holde fast i – i Kenya med Birgitte Wilsted Simonsen (1. del)

0

Det var en spændende opgave som ventede Birgitte Wilsted Simonsen, – kendt som aktiv foreningsildsjæl i lokalområdet, blandt andet spejderleder i Støvring -, da hun på vegne af Røde Kors i den første vintermåned drog til Kenya for blandt andet at se nærmere på nødhjælpsarbejde i landet. Turen kom til at give anledning til mange tanker om nødhjælp, om kontraster i et samfund og glæde selv om man er fattig.

En tidlig morgen i november satte en delegation fra Røde Kors i Danmark sig i flyveren i København.      Målet var at komme til Kenya, hvor de skulle studere hjælpearbejdet i slumkvartererne i Nairobi og i Mombassa. Med i den 10 mands store delegation var Birgitte Wilsted Simonsen, som til daglig er tilknyttet Røde Kors i Aalborg. 

– Målet med vores tur var at studere nødhjælpsarbejde i slumkvartererne i Nairobi og Mombassa, og så komme hjem til Danmark og fortælle om det arbejde Røde Kors udføre i Kenya, fortæller Birgitte Wilsted Simonsen efter hjemkomsten til Støvring.

Ekstra forsigtig nødvendig

Rejse til Kenya indebærer, at man skal tage sine forholdsregler, da Udenrigsministeriet anbefaler, at der skal udvises ekstra forsigtighed i landet. Inden folkene fra Røde Kors blev sendt af sted havde man fået information en dag i København, og der var fulgt en briefing på nettet. 

Meget om egen sikkerhed var blevet gennemgået, herunder også emner om hvor man skulle sidde i en taxa, hvordan man bevægede sig i en flok og hvordan man forholdt sig under et væbnet angreb. Samtidig var der udleveret veste med de kendte Røde Kors logo på, da dette bliver respekteret de fleste steder.

Et af formålene med rejsen var at have kontakt til kenyansk Røde Kors. Der blev derfor afholdte flere møder, hvor der blev informeret om den måde man arbejde på i de to lande. Selv om de to lande var flere tusind kilometer fra hinanden, så var der dog tydelige sammenfald.

Aktiv førstehjælp

– I mit daglige arbejde underviser jeg i førstehjælp, så det har været spændende at opleve, hvordan man gør det her, fortæller Birgitte Wilsted Simonsen.

Der var blandt andet lejlighed til at følge en undervisningstime i førstehjælp, hvor de danske gæster var med til at arbejde med fremmedlegemer i luftvejene. 

– Mange af de ting, man gør ved førstehjælp, er jo de samme verden over, men der er alligevel lokale forskelle, når man skal forklare detaljerne. Jeg har i hvert fald aldrig, som man gør her, kunnet sige, at skulle man køle en skade, så kunne man tage hængelåsen fra hoveddøren, da den ville være kold, smiler Birgitte Wilsted Simonsen.

Holder fast i håbet

– Ud over de faglige indslag om førstehjælp var den danske delegation ude og besøge slumområder i både Nairobi og Mombasa, hvor der blev set på de tiltag Røde Kors gør for, at forbedre folkesundhed og levestandard i et område med åbne spildevandsrender, utrolig fattigdom og epidemier af forskellige sygdomme. Når man så disse forhold, så var det let at blive grebet af håbløshed og tanker om, at det her aldrig bliver bedre …  når man arbejder med nødhjælp, så ved man, at håbet skal man altid holde fast i, slutter hun.

Dette var første afsnit af to om Birgitte Walsted Simonsens oplevelser i Kenya.

 

Share.

Der er lukket for kommentarer.