HOLD VARMEN TIL FORNUFTIG PRIS: Danskerne kører på pumperne..!

0

Salget af varmepumper er steget voldsomt de seneste år. Alene i andet halvår af 2018 blev der solgt næsten 23.000 varmepumper – en stigning på godt 30 procent i forhold til året før. Hos brancheorganisationen TEKNIQ forventer man, at udviklingen vil fortsætte.

Det er nye, dugfriske tal fra Energistyrelsen, som sort på hvidt fortæller om danskernes store forkærlighed for at skaffe energi via varmepumper.

Der er flere gode grunde til, at danskerne har taget teknologien til sig. 

– Først og fremmest er det en varmeløsning, som både er grøn, relativt billig at anskaffe sig og som giver besparelser på energiregningen fra dag ét, lyder det fra Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ, der repræsenterer de danske el- og vvs-installatører.

– Tallene stemmer overens med konklusionerne i vores seneste medlemsundersøgelse, som viste at el- og vvs-installatørerne oplever en klart voksende interesse for netop varmepumperne, fortsætter Simon O. Rasmussen.

I alle prisgrupper – og et alternativ til oliefyr

Også når det gælder de større (og dyrere) luft-vand-varmepumper er der sket en stigning i salget på godt 30 procent. Disse pumper er ifølge Simon O. Rasmussen et godt alternativ for de boligejere, som stadig bruger oliefyr til at varme deres huse op.

– Der findes stadig mange tusinde oliefyr i Danmark, og derfor vil væksten i salget af luft-vand-varmepumper formentlig fortsætte de kommende år i takt med, at de gamle fyr udfases.

– Samtidig vil vi opleve, at el-priserne falder, og det vil gøre eldrevne varmepumper endnu mere attraktive, siger Simon O. Rasmussen.

Pas på fup, svindel og uautoriserede klamphuggere

Der er dog også udfordringer ved den hastigt voksende interesse for varmepumperne.

– Som det ofte sker, når ny tek-nologi vinder frem, støder vi på produkter af tvivlsom kvalitet – ikke mindst på nettet. 

– Samtidig ser vi en række ak-tører med mindre gode kompetencer slå sig op på at kunne installere pumper. Ifølge en nylig undersøgelse er ca. 10% af varmepumpeejerne da også utilfredse med den pumpe, de har købt, siger Simon O. Rasmussen.

Han anbefaler derfor, at man som boligejer tænker sig godt om og søger vejledning hos kvalificerede fagfolk, inden sparepengene sendes i arbejde.

”Den rigtige varmepumpeløsning er ikke en hyldevare. Man skal derfor først og fremmest vælge en kompetent installatør. Derved er man sikret, at man får præcis den varmepumpeløsning, der passer til ens konkrete behov. På den måde opnår man det optimale udbytte af investeringen,” siger Simon O. Rasmussen og uddyber:

”Det gode råd er at kontakte en autoriseret installatør – og gerne en VE-installatør – der har dokumenteret erfaring med både at dimensionere og installere varmepumper, og som samtidig er omfattet af en garantiordning, så du som køber kan føle dig sikker på ikke at spilde dine penge,” siger Simon O. Rasmussen.

Er du som boligejer stadig i tvivl, kan du på Energistyrelsens hjemmeside (sparenergi.dk) finde en liste over godkendte varmepumper. Holder du dig til den, kan du være rimelig sikker på, at udstyret i hvert fald er i orden.

Share.

Der er lukket for kommentarer.