Kildetårn, Kold Krig og Himmerlands-maleren

0

At rebildcentret er mere end Bundgaards og Bonnesens skulpturer i kalkminerne gik op for de mange deltagere i Rebild Turistforenings seneste arrangement, – det sidste i efterårssæsonen. For tredje gang i træk havde turistforeningen fuldt hus med 50 deltagere, så det har været en ganske succesfuld sæson for Rebild Turistforening.

Rebildcentrets ejer, Niels Moes, som iøvrigt er bestyrelses-medlem i turistforeningen, havde påtaget sig rollen som fortæller.
Han indledte på pladsen mellem Velkomstbygnin-gen og det nye Kildetårn, hvor et ret stort bassin gennemstrømmes med friskt kildevand, – halvanden liter pr. sekund.
Hvor Kildetårnet er rejst, havde der oprindeligt været en mølledam til en vandmølle, forklarede Niels Moes.

Kildetårnet næsten færdigt
Byggeriet af Kildetårnet er nu så langt fremme, at deltagerne kunne komme op i tårnets øverste etage og nyde udsigten, alt imens Niels Moes fortalte om byggeriet, som han selv står som byggekoordinator for.
Råhuset var rejst af et firma, som er vant til at bygge ajlebeholdere til landbruget.
Det tog dem kun fire dage at rejse bygningen og lægge tag på. Det er jo for intet at regne i forhold til den tid alt det øvrige med at trække kabler og indlægge varme tager, forklarede Niels Moes.
Han fortalte også om Kildetårnets kommende indretning, hvor områdets rekordmange kilders historie skal formidles.
Her bliver kilderne sat ind i sammenhænge som vandkraft, søer, åer moser og de folkesagn, der knytter sig hertil: – Vi har jo Danny Druehyld i huset, så det sidste tager hun sig af, bemærkede Niels Moes.

Den Kolde Krig

Herfra gik turen ned ad vindeltrappen og over til Velkomstbygningen, hvor udstillingen om Den Kolde Krig kan studeres.
Som introduktion til udstillingen fortalte Niels Moes, at det var de to brødre Karsten og Poul Holt Pedersen, som har skrevet bogen om ”Danmarks Dybeste Hemme-lighed”, der har fremskaffet de mange genstande, der udgør Kold Krigs udstillingen.

Spændende lokal maler

Nedenunder var bordene til de mange deltagere klemt ind i maleriudstillingen om den lokale maler Mouritz Nørgaard; men hvor der var hjerterum, var der også husrum….
Så tog Sven Erik Østergård over – han er forfatteren til den nye bog om Himmerlands maler Mouritz Nørgaard.
– Min interesse for malerier startede med at lærerkollegaen Hans Hjort og jeg gik sammen om at supplere vores ”sparsomme” lærerløn ved at handle med malerier, indledte Sven Erik Øster-gaard.
– Jeg interesserede mig specielt for malerier, hvis motiv var knyttet til et bestemt sted i geografien, og her faldt Mouritz Nørgaards malerier af landskaber og den tids huse og bondegårde naturligt ind, fortsatte han.
Herefter gennemgik han de malerier, som hænger rundt på væggene i lokalet. På vej ud var der ganske mange, som benyttede lejligheden til at erhverve et eksemplar af den fine bog med forfatterens dedikation: – Jeg er i hvert fald godt tilfreds med bogsalget i aften, lød det fra Sven Erik Østergaard!

Share.

Der er lukket for kommentarer.