Rebild Kommunes Landsbyråd arbejder i øjeblikket med et nyt projekt, hvor fordelene ved at bo i landsbyerne i det såkaldte Udkantsdanmark skal gøres endnu mere synlige. Som en del af projektet har Landsbyrådet bedt beboerne i Rebild Kommunes landsbyer om at kigge ind ad og beskrive de fordele, som der er ved at bo i netop deres landsby. Hver landsby er blevet bedt om at komme med fem punkter, som beskriver fordelene ved deres landsby.
Formand for Landsbyrådets bestyrelse John E. Sørensen fortæller, at dette ofte drøftes på Landsbyrådets møder. Han siger, at Landsbyrådet håber, at projektet med de fem punkter forhåbentlig vil gøre beboerne i de enkelte landsbyer mere bevidste om fordelene ved netop deres landsby. Samtidig håber Landsbyrådet, at man lokalt vil bruge de ting, man er kommet frem med. F.eks. i forbindelse med lokale projekter eller i ansøgninger til Landsbyernes projektpulje, hvor der er ansøgningsfrist 7. april 2015. I år vil Landsbyrådet især prioritere projekter, der har med lokal markedsføring at gøre.
Udkantsdanmark bliver til Nærværsdanmark
I forbindelse med projektet er en ny betegnelse kommet frem: Nærværsdanmark. Nærværsdanmark er en pendant til det kendte udtryk Udkantsdanmark. John E. Sørensen kalder udtrykket knald hamrende godt. Og han håber, at dette udtryk vil vinde indpas. – Udkantsdanmark er for mig en negativt ladet betegnelse. Samtidig kan man diskutere, hvad der er udkant. For os herovre er København jo udkant, siger John E. Sørensen, og fortsætter: – Man bor jo altid selv i centrum. Samtidig er Nærværsdanmark et meget sigende udtryk for vores lokalområder.
Bente Vinther Jensen – bente@vores-avis.dk