Lempelse af realkreditlån har boostet sommerhussalg

0

Der er nu gået et år, siden ændrede regler for realkreditbelåning på sommerhuskøb skulle sætte ekstra gang i salget. – Men hvor stor har effekten været?  Boligsiden.dk har i samarbejde med Nykredit analyseret udviklingen henover det seneste år. Konklusionen er, at ændringerne har medvirket kraftigt til at sætte fornyet skub i handelen med sommerhuse:

I maj 2017 trådte nye regler i kraft, der gjorde det billigere at låne penge til sommerhuskøb. Helt præcist blev det muligt at finansiere 75 procent af sommerhuset med et realkreditlån i stedet for de tidligere 60 procent. Ændringen kom i kølvandet på en længere periode med store ophobninger i udbuddet på sommerhusmarkedet, og intentionen fra politisk hold var derfor at sætte skub i salget. Men hvad har de nye låneregler betydet for sommerhussalget?

Ifølge Nykredit har den nye og højere belåning stået for syv ud af 10 nye lån til sommerhuskøb i realkreditinstituttet fra maj 2017 til februar 2018.

– Sommerhussalget steg ganske markant henover 2017, og vi kan se, at kunderne har benyttet sig af de nye muligheder for billigere finansiering. De nye regler har ikke kun givet mulighed for at købe dyrere fritidsboliger, men de har også åbnet døren for flere købere, for hvem det nu kan lade sig gøre rent økonomisk at få sommerhusdrømmen opfyldt, siger Mira Lie Nielsen, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nykredit.

Stigning i salget på 18% i forhold til året før

Tal fra Boligsiden.dk viser, at der fra maj 2017 til marts 2018 blev solgt 8.287 sommerhuse, mens der i samme periode året forinden blev solgt 6.995. 

Det svarer til en stigning på 18,5 procent.

– Vi kan dog se, at salget af sommerhuse allerede var opadgående, inden man indførte de nye belåningsgrader. Særligt i april 2017 nåede antallet af handler et højdepunkt, vi ikke havde set lignende tidligere siden før finanskrisen. Men der er ingen tvivl om, at muligheden for et billigere lån har været med til at løfte salget yderligere, siger Birgit Daetz, som er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Realkreditændringen bakker op om flere forhold, der påvirker salgskurven. Det gælder en generel vækst i samfundsøkonomien, lav rente og stigende boligpriser, som giver mere luft i budgettet – eksempelvis til køb af sommerhus.

Share.

Der er lukket for kommentarer.