Lokal-kulturel lækkerbisken: Qvistorff og Søgaard fælles om ny stor bog om Lindenborg Å

0

De kan begge lide at skrive. Den ene med flere end 50 bogudgivelser bag sig, og den anden med kun en lille håndfuld udgivelser. 

De hedder begge Helge. De har været nære venner gennem de seneste par år. Og de er gode til at inspirere hinanden som kolleger i et fagområde, hvor man ellers ofte er alene, eller opfatter hinanden som konkurrenter. Men ikke her, for nu er de gået sammen og udgiver et usædvanligt flot bogværk om Lindenborg Å.

Forfatterne Helge Qvistorff og Helge Søgaard har i den grad fundet hinanden i den fælles passion for at skrive om lokalområdet i Rold Skov og Himmerland. 

Gennem de seneste knapt to år har de inspireret hinanden og udvekslet både idéer og materialer. Mest fra den ældste Helges omfattende arkiv og til den lidt yngre Helge, som stadig opfatter sig som ny i forfatterbranchen.

Udkommer fredag den 8. november

Men nu har ”de to Helger” løftet deres venskab og bemærkelsesværdige samarbejde til en helt ny dimension, for de udgiver nu sammen en ny og meget omfattende bog om Lindenborg Å; –  en kulturel og historisk rejse langs med Himmerlands mest betydningsfulde vandløb. 

Meget rammende er titlen på dette bogværk ”Den Store Bog om Lindenborg Å”.

Bogen udkommer fredag den 8. november, hvorefter den kan købes hos boghandlere og butikker i hele området, som Lindenborg Å gennemstrømmer.

Et længe næret ønske

Det har længe været et stærkt ønske fra Helge Qvistorffs side at udgive en bog, som beskriver både de historiske aspekter og de kulturelle og naturmæssige herligheder, som Lindenborg Å repræsenterer på sin vej fra det ydmyge udspring i Mariagerfjord Kommune mellem landsbyerne Nysom og Ravnkilde syd for Rold Skov og helt frem til udløbet i Limfjorden ved det navnkundige Fjordhus.

Åen passerer mange helt fantastiske steder

Undervejs på sine mere end 40 kilometer løber Lindenborg Å gennem storskovene Rold Vesterskov og Nørlund, forbi møllernes paradis, hvor vandmøllerne lå på stribe ved Røde Mølle, Rebildcentret og Regan Vest. Videre for foden af de majestætiske Rebild Bakker, forbi den genskabte Gravlev Sø, de store kilder ved Ravnkilden og Lille Blåkilde, Teglgaardsmølle, Lindenborg og borgbanken Egholm Slot. Herfra breder de smukke enge sig ud mellem Volsted og den historiske egeskov Skindbjerglund, inden Lindenborg Å passerer Lindenborg Slot, hvor den grå dame, Sophie Amalie Lindenov, gav Lindenborg Å dens endelige navn, her hvor den løber ind i Aalborg Kommune. Videre forbi herregården Refsnæs og frem til kanalløbet med industrieventyrene i Gudumlund og Gudumholm. 

Industrieventyr, som også skyldes Lindenborg Å’s vande, og som skabte en imponerende grobund for velstand og udvikling.  

En omfattende opgave

Det er en omfattende opgave både at researche sådan en stor bog og ikke mindst at skrive den, redigere fotos og samle alle trådene frem til udgivelsen. Derfor syntes Helge Qvistorff, at det var nærliggende at spørge sin gode ven og forfatterkollega Helge Søgaard om hjælp til arbejdet. 

– Dén alliance faldt naturligt for os begge, og samarbejdet har været en fornøjelse gennem hele forløbet, fortæller forfatterne. 

– Det har virkelig været svært at finde noget, vi kunne blive uenige om, smiler Helge Qvistorff. Helge Søgaard supplerer med at udtrykke både glæde og stolthed over at have været en del af den

nye bog. 

En flot afslutning på et flot forfatterskab

Helge Qvistorff har besluttet sig for, at Den Store Bog om Lindenborg Å skal være afslutningen på hans mangeårige virke som forfatter. – Nu vil jeg til at nyde at være pensionist, og glæder mig til at følge min afløser i hans fremtidige virke. Han skriver nemlig godt og på baggrund af en meget fin research. – Derfor giver jeg med glæde stafetten videre gennem det samarbejde, vi har haft og gennem den fælles bogudgivelse. 

Helge Søgaards første bog udkom i 2017

Helge Søgaard udgav sin første bog for godt to år siden, og han  udtaler taknemmelighed for den tillid, som han er vist ved at være medforfatter på Den store bog om Lindenborg Å.

Helge Søgaard er godt rustet til fremtiden som forfatter til ting og begivenheder i Himmerland, for dels står hovedparten af Helge Qvistorffs omfattende bogsamling og righoldige arkiv nu hjemme hos Helge Søgaard, dels er det planen, at også det sidste materiale skal skifte adresse i den kommende tid.

– Så ved jeg, hvor jeg kan finde det, smiler Helge Qvistorff, og Helge Søgaard kvitterer med at sige, at der i dette omfattende materiale gemmer sig masser af stof og historier til kommende bogudgivelser.  

Nemt at samarbejde

Det fælles projekt med den nye bog er forløbet nemt og helt uden problemer. 

Forfatterne har holdt mange hyggelige møder, hvor idéerne og den praktiske tilrettelæggelse af bogen har taget form. Med hensyn til skrivearbejde har de ganske enkelt delt Lindenborg Å’s lange løb gennem Himmerland op i mindre strækninger og dermed kapitler, og så har de hver især skrevet løs. – Hen ad vejen er materialet blevet samlet og udsat for en ganske let redigering, for det er bemærkelsesværdigt, hvor ens vi faktisk skriver, fremhæver Helge Qvistorff. 

– Jeg tror faktisk ikke, læserne kan identificere, hvem der har skrevet hvilke kapitler i bogen, og dvi har begge besluttet os for, at det skal være en velbevaret hemmelighed. 

Mange flotte fotos – også fra luften

Bogen er rigt illustreret med meget smukke og imponerende fotos, hvoraf flere er taget fra luften med drone. Rigtigt mange af de flotte fotos er taget af den lokale fotograf Kurt Nørmark fra Skørping.

Han har været på talrige fotoekskursioner for at få de helt rigtige motiver i kameraets linse. 

Bogen indbindes i helbind med prægetryk på forsiden og et smukt omslag med imponerende fotos, som afspejler de naturmæssige herligheder, Lindenborg Å byder på.

Mon ikke der med udgivelsen er kommet et emne til julens ønskeseddel hos mange lokalhistorisk interesserede med kærlighed til Himmerland i almindelighed og Lindenborg Å i særdeleshed..?

Share.

Der er lukket for kommentarer.