Lokale Chr. Baks smukke håndskårne fugle og gårdmalerier på Museum Rebild i Påsken

0

I påsken  præsenterer Museum Rebild (Spillemandsmuseet) på toppen af Rebild Bakker en ny udstilling, som har fået titlen ”Chr. Baks fugle”, – og nogle gårdmalerier. 

Chr. Bak var født i 1868 og døde i 1953. Han boede de fleste år i Ravnkilde, men flyttede i 1938 til Vebbestrup. Allerede som ung mand begyndte han at male og udskære figurer og fugle i træ, – sirligt bemalet. Især fuglene blev han kendt for, men også et betragtelig antal gårdbilleder kom fra hans hånd. I Vebbestrup arrangerede han sig ved hovedvejen med et lille værksted og udstilling af sine skæringer. Selv om fuglene blev hans kendemærke, kunne han også fremstille store figurer af mennesker og dyr, ofte udfra  navngivne personer. 

Engang i 1920’erne opstillede han en bod ved en Rebildfest, hvor han blev bemærket af Kong Christian den 10., som blev så begejstret, at han foretog flere indkøb af Baks figurer. 

Med lidt god vilje kan man derfor kalde Chr. Bak ”kongelig hofleverandør”. – Det er lykkedes museet at  låne et pænt antal af Chr. Baks figurer, samt eksempler på hans  gårdmalerier. Det er sket i samarbejde med  private og arkiverne i Arden og Ravnkilde.

Share.

Der er lukket for kommentarer.