Lyngby – byen med den smukke landsbypige og hurtigt internet

0

Lyngby er en af de mindste landsbyer i Rebild Kommune med sine ca. 40 indbyggere. Alligevel kender de fleste Lyngby – om ikke andet, så som en af de små byer, man kører igennem på vej mod Aalborg. Bebyggelsen i Lyngby er nemlig centreret omkring vejkrydset mellem Lyngbyvej og Aalborgvej. Lyngby ligger nær Terndrup, og den lille landsby har bl.a. kirke, forsamlingshus og autoværksted. Vest for Lyngby løber Skibsted-Lyngby Å.

125

Jeg er ofte kørt igennem Lyngby på vej mod Aalborg, men i sommerferien fik jeg lejlighed til at kigge nærmere på den lille by. Her fik jeg hurtigt øje på Lyngby Auto v/Michael V. Larsen, som ligger lidt til venstre for landevejen, når man ellers vender snuden mod Aalborg. Det næste, der fangede mit blik var de to busstoppesteder på hver sin side af landevejen. Herefter stod jeg ansigt til ansigt med Landsbypigen. For til sidst at finde frem til den lille kirke, hvor der fra kirkegården var en smuk udsigt denne sommeraften.

Landsbypigen

Landsbypigen er skåret ud af et gammelt elmetræ. Siden sommeren 2003 har hun stået her i Lyngby med det lange hår, der lige når ned og dækker for brystet, og blikket vendt mod Aalborg. Det er motorsavskunstneren Jeppe Stig Vestergaard, der har skåret hende ud af et gammelt elmetræ, som var blevet topkappet. Lyngbys borgere gav dengang Jeppe Stig Vestergaard frie hænder, hvorefter Landsbypigen voksede frem af den gamle træstamme. Hun står på et fælles græsareal, som grænser op til den tidligere skole.

129

Skolen blev forsamlingshus

Den lille landsbyskole i Lyngby lukkede i 1954. Børnene fra Lyngby går nu i stedet i skole i Terndrup. Selve skolebygningen er omdannet til forsamlingshus – et af de mindre af slagsen, med plads til 40 gæster. Dermed er der lige plads nok til, at alle Lyngbys borgere kan mødes til arrangementer her. Indkøb foregår også i Terndrup eller ved Krastrup Søgaard Gårdbutik, som kun ligger 2 km fra Lyngby. Her kan der købes frisk kød og mange andre lækre sager. Og når Lyngbys borgere eller andre kunder besøger gårdbutikken, kan de samtidig nyde synet af kødkvæget, der græsser på den anden side af hovedvejen. Eller frilandsgrisene, der tumler sig på marken – ganske uvidende om, at de store reklamebannere, som lokker med bl.a. flæsesvær, har noget med dem at gøre.

Lyngby Kirke

Lige ved siden af Landsbypigens græsareal går en smal vej op til Lyngby Kirke. Kirken ligger i den østlige del af landsbyen. Det er en lille, tårnløs kirke, der dateres tilbage til middelalderen. Som noget ganske særligt kan man her se, at der er anvendt gamle runesten i kirkebyggeriet. Kirkens præst har siden januar været Margit Nørreskov Lauridsen. Hun blev indsat som præst i Terndrup, Lyngby og Skibsted kirker på Hellig Tre Kongers søndag i år. Her afløste hun Finn Carpentier, som havde vikarieret ved kirkerne i 5 måneder.

130

Lindenborg Gods

Lyngby er en gammel landsby, som omtales allerede i 1600-tallet i forbindelse med Lindenborg Gods. Lindenborg er en herregård i Rebild Kommune. Herregården ligger, hvor landevejen mellem Hadsund og Aalborg krydser Lindenborg Å. Godset kan dateres tilbage til 1367. Dengang hed det Næs og var ejet af Niels Kirt. I dag er Lindenborg Gods A/S en stor koncern med ca. 115 medarbejdere. Med til koncernen hører fire datterselskaber: Rold Skov Savværk A/S, Rold Trælasthandel A/S, Lindenborg Skovselskab A/S og Lindenborg Avlsgaard ApS. Selve godset lejes ud til eksklusive jagtselskaber, bestyrelsesmøder m.m. Den interesserede læser kan se mere på www.lindenborg.dk.

Grundlovsmøde i Terndruplund

Med til et portræt af Lyngby hører også, at det bl.a. var mænd fra landsbyen Lyngby, der foranledigede, at der blev holdt Grundlovsfest på Galgebakken i Blenstrup allerede 5. juni 1849 – vel at mærke samme dag, som den første grundlov blev underskrevet. Få år senere flyttede arrangementet til Terndruplund, der ligger nær Lyngby. Grundlovsmøderne her er blandt de mest kendte og finder også plads i Danmarkshistorien, da Terndruplund er det eneste sted i Danmark, hvor der er blevet afholdt grundlovsmøde hvert eneste år. Mange prominente talere har betrådt talerstolen her, så det er ikke helt uden grund, at et gammelt mundhæld siger, at ”man ikke kan blive statsminister i Danmark uden at have talt i Terndruplund”. Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt talte her i 2007. Også nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen har også været taler i Terndruplund, senest i 2009. I år var årets talere Bjarne Corydon (S) og Kristian Jensen (V). Alt dette kan den interesserede læse mere om i Helge Qvistorffs bog ”En historisk talerstol”, som kunne købes i signeret udgave ved dette års grundlovsmøde i Terndruplund.

133

Forgangs-landsby

Dengang i 1849 var mændene fra Lyngby lidt tidligt ude med deres fejring af Grundloven, men også i dag er Lyngby på forkant. I en tid, hvor der ellers fortsat tales om svigtende mobildækning og manglende bredbånd i Nærværsdanmark, har Lyngby for længst fået etableret lynhurtigt internet. Således kan Lyngby bryste sig af allerede at have fibernet og dermed mulighed for hurtigt internet.

 

Share.

Der er lukket for kommentarer.