Majbøgs-fest i Gl. Skørping for alle pinselørdag d. 23. maj

0

Det er en ret så enestående begivenhed, Gl. Skørping er i fuld gang med forberedelserne til: Den årlige Majbøgsfest, som løber af stablen pinselørdag. Begivenheden er enestående, idet de fleste af Gl. Skørping s beboere, samt en del fra oplandet, tager aktivt del i og er engageret i at holde traditionen i hævd. Uden denne frivillige indsats og byens sammenhold ville Majbøgsfesten være en saga blot. Medborgerhuset ”Butikken” står for arrangementerne.

Majstangen er et oldnordisk frugtbarhedssymbol, og traditionen med at rejse Majstangen på Gl. Skørpings Skoleplads er foregået ubrudt i over hundrede år.

Selve begivenheden starter først på eftermiddagen med, at børn og voksne samles og kører med traktor og vogn i skoven for at hente bøgegrene.

– Hvis du/I vil med i vognen, så kom i god tid og husk grensaks samt læskende drikke og lidt til maven, fortæller Klaus Thrane fra Butikken.

– De som ikke får plads i vognene kan hygge sig på pladsen. Til børnene er der opstillet to hoppeborge, og vi har en lille legeplads.  Endvidere vil der være salg af diverse drikkevarer, is, pølser og madbilletter, fortæller han.

Der klippes og bindes…

Når børn og voksne kommer fra skoven med læssevis af bøgegrene, begynder arbejdet med at klippe og binde grene på Majstangen: Fire yngre og stærke mænd er forhåbentlig gået i gang med at grave hul til stangen, et ærefuldt og hårdt arbejde, som kræver en del væske.

Husk, at hvis du kommer til at tale til graveholdet, så koster det ifølge traditionen en omgang øl til holdet…

Om aftenen er der traditionen tro ællesspisning: Grillet kamsteg med tilbehør, og under spisningen spiller Malthe og Henrik hyggemusik.

En slags ”rejsegilde”…

– Vi satser i år på, at Majstangen kan rejses ved 21-tiden, fortæller Klaus Thrane.

Selve rejsningen er også en unik begivenhed, idet den 15 m høje Majstang rejses ved håndkraft og rå maskulin muskelkraft. Eneste hjælpemidler er tove og gaffelformede stokke.

Når den pyntede og korsformede Majstang står sikkert på Skolepladsen, er det tid at synge Majbøgvisen.

Derefter spilles der op til bal med ”The Mood Killers”, hvor Klaus Thrane medvirker på trommer. Orkesteret har spillet til mange lokale fester i Gl. Skørping og har et meget bredt og folkeligt repertoire til alle aldre.

Ugen efter, d. 30 maj., bliver der holdt loppemarked og bagagerumssalg, og man kan leje sig ind med en stadeplads. Man kan blandt andet få mere information på Gl. Skørpings hjemmeside, lige som vi vil bringe facts om sagen her i Vores Avis.

Share.

Der er lukket for kommentarer.